Enligt Valmyndigheten låg den mänskliga faktorn bakom säkerhetsluckan. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: TT

Säkerhetslucka hos Valmyndigheten avslöjad vid specialkontroll

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Valmyndigheten har upptäckt en lucka i sitt säkerhetssystem. Ett av myndighetens användarkonton har funnits kvar i två månader efter att ägaren slutat på myndigheten. Felet upptäcktes efter en specialkontroll i helgen sedan SVT Nyheter ställt frågor om IT-säkerhet.

Valmyndighetens IT- och kommunikationschefCarl Sjöberg betonar att det inte finns något som tyder på attkontot använts under tiden som gått, och framhåller attpersonen som hade kontot inte haft tillgång till några uppgiftersom kunde hota rikets säkerhet.

Men Carl Sjöberg ser ändåallvarligt på det inträffade.

– Det är ingen bra situation. Så ärdet.

Varför inte?

– Vi ska ju inte ha den situationen hos oss överhuvud taget. Det är inget som ger ett förtroendeingivande kapitalför allmänheten.

Kontroll efter SVT-frågor

Felet upptäcktes vid engenomgång som Valmyndigheten gjorde i helgen efter att SVT ställtfrågor om IT-säkerheten.

Kontona kontrolleras rutinmässigten gång om året enligt Carl Sjöberg, men inget liknande ska haupptäckts vid tidigare tillfällen.

Så det här är ett ovanligtmisstag?

– Ja det är en anomali.

Ska ni ta reda på var det gickfel?

– Jag vet att det är den mänskliga faktorn och vi har hanteratsituationen.

Kontot är nu nedsläckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.