Kyckling från Thailand importeras bland annat till svenska skolkök och äldreboenden. Foto: TT

Köpstopp för kyckling från Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor slutar att servera kyckling från Thailand efter Världsnaturfondens rapport om att den thailändska kycklingen innehåller mycket antibiotika. 

Tidigare i dag slog Världsnaturfonden larm om att kyckling från Thailand är uppfödd med så mycket antibiotika att vi bör avstå från att äta den.

Kyckling från Thailand importeras bland annat till svenska skolkök och äldreboenden. Sodexo, som är en av landets största tillverkare av skolmat har importerat kyckling från Thailand.

– Det är ofta en prisfråga. Det är naturligtvis ett problem med antibiotikaanvändningen i andra länder, säger Thomas Andersson, distriktschef Sodexo.

Efter att ha tagit del av Världsnaturfondens rapport har flera av Sodexos distrikt nu beslutat sig för att införa köpstopp på den thailändska kycklingen.

– Det är bra att de går ut med larm om det är problem. Vi tar det här på största allvar. Vi har läst rapporten och bestämt oss för att införa ett inköpsstopp på en gång, säger Thomas Andersson.

Förra året importerades nästan 3.000 ton kyckling från Thailand till Sverige. Importen har minskat de senaste åren, men det är ändå drygt fyra procent av det importerade kycklingköttet som kommer från Thailand.

Världsnaturfonden har upptäckt att kycklingen från Thailand bryter mot kraven på flera punkter, bland annat eftersom antibiotikan där används för att öka tillväxten och att användningen inte dokumenteras ordentligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer