Kostnaderna för demensvård skenar

Uppdaterad
Publicerad

Vården av dementa kostar över 60 miljarder kronor om året, och kostnaderna väntas öka dramatiskt under de kommande åren. Det visar nya beräkningar från Socialstyrelsen som Svenska Dagbladet tagit del av.

Demens är en sjukdom som är starkt knuten till åldern. Ju äldre du är, ju större är risken för att bli dement. Över varannan 95-åring är drabbad av demens, något som drabbar både deras egen och anhörigas livssituation.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen, som presenteras i Svenska Dagbladet, kostar vården av dementa över 60 miljarder kronor om året – vilket är mer än de samlade kostnaderna för cancer och hjärtsjukdomar.

– Jag vill inte ställa den ena sjukdomen mot den andra, men det här är den stora bulken i samhällets vårdkostnader, säger Anders Wimo, adjungerad professor vid Karolinska institutet och en av författarna till rapporten, till SvD.

Väntas stiga

Och större förväntas kostnaderna bli, eftersom antalet dementa förväntas bli betydligt fler de kommande åren. Antalet dementa i Sverige upttskattas idag till cirka 160.000 – och förväntas öka till 230.000 de närmaste 15 åren.

Dessutom råder osäkerhet kring om siffran är korrekt, då man inte vet säkert hur många som vårdas i hemmet av sina anhöriga.

Så stoppar man utvecklingen

För att stoppa utvecklingen krävs förebyggande insatser. Kost, motion och kognitiv träning är exempel på hur minnet och uppmärksamhet kan förbättras. Miia Kivipelto, professor på Karolinska institutet, kunde tillsammans med sin forskargrupp visa att dessa saker hjälper människor med demens.

– Det är stora kostnader förknippade med demensvård och jag tror att vi måste angripa problemet från många sidor. Vi talar mycket om värdet av utbildning, men det är också viktigt att jobbet ger intellektuell stimulans, säger hon till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.