Foto: Tobias Röstlund/TT

Livräddningssällskapet varnar: Förrädiska isar ute i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i januari har tre personer omkommit på grund av isolyckor. Det är betydligt färre än samma månad 2018, då nio personer omkom. Trots minskningen varnar Svenska Livräddningssällskapet för förrädiska skärgårdsisar.

Kylan gör att isarna i Mellansveriges skärgårdar börjar lägga sig. Januari brukar vara den mörkaste månaden när det gäller isolyckor. Men januari 2019 ser ljusare ut än januari 2018.

– Det är avsevärt många färre drunknade än förra året vid samma tid, säger Mikael Olausson som ansvarar för säkerhet och livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Han tillägger dock att än är inte den här helgen över.

15 drunknade

Under 2018 drunknade sammanlagt 15 personer på grund av isolyckor. De flesta – nio personer – omkom i januari. Samma månad i år har tre personer omkommit. Det var en mamma och hennes tonårige son som gick genom isen och drunknade utanför Skutskär på onsdagseftermiddagen. På lördagen omkom en man på en sjö i Melleruds kommun i Dalsland.

Med anledning av det som hände i Skutskär uppmanar Svenska Livräddningssällskapet till försiktighet när det gäller saltisarna i skärgården.

– De har inte samma egenskap som sötvattenisarna. Därför behöver man ha större marginal och det krävs större kunskap att handskas med saltvattenis.

– Det kan vara så att saltvattenisen är seg och inte brister. Man kommer längre ut och då kan den bli väldigt tunn och brister.

Långfärdskridskoåkare på Riddarfjärden framför stadshuset 21 januari 2019. Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Plogade banor

Livräddningssällskapet säger att kommunernas plogade banor och ledarledda turer är bra alternativ när saltisar är förrädiska

-  Eller så söker man sig till föreningar så man inte ger sig ut själv vind för våg. När det gäller ledarledda turer så har de flesta ett säkerhetstänk. Men ingen is är helt säker, avslutar Mikael Olausson.

Livräddningssällskapets tre råd

Vid all vistelse på is gäller ledorden: kunskap, utrustning och sällskap

Kunskap – Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller för just din skärgård. Var finns de luriga strömställena? I vilken ordning lägger sig isen?

Utrustning – Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet, isdubbar lätt åtkomliga, även med vantar på, livlina för egen och andras räddning samt någon form av flythjälp som kan vara flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte. Ryggsäcken ska ha midje- och grenremmar så att den inte flyter upp över huvudet om isen skulle brista.

Sällskap – Erfarenheten visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp. Därför ska du inte vistas ensam på isen. Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd emellan så att inte alla går igenom isen samtidigt.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så många har omkommit

2018 omkom 15 personer vid isolyckor.

2017 – 11 personer.

2016 – 20 personer.

2015  – 4 personer (avsaknad av is i stora delar av landet).

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.