Förra sommaren var tuff för flera av de ekologiska grödorna, visar ny statistik från SCB. Foto: Bertil Ericson/Vilhelm Stokstad/TT

Kraftig minskning av ekoskörden

Uppdaterad
Publicerad

Den ekologiskt odlade spannmålsskörden minskade med 38 procent under 2018 jämfört med året före. Totalt har skörden i fjol beräknats till 241 200 ton, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Förra sommarens torka är den främsta anledningen till utvecklingen som innebar både missväxt och låga skördenivåer. Stora arealer skördades som grovfoder i stället för att tröskas, skriver SCB.

Bengt Johnsson, analytiker på Jordbruksverket, säger även att den regniga hösten 2017 påverkade förra årets skörd negativt.

– Då kunde inte jordbrukarna höstså lika stora arealer som man brukar göra. Höstsådda grödor har ofta en högre avkastning, säger Bengt Johnsson.

En annan faktor som har bidragit till en minskad skörd är insektsangrepp.

Färre bönor och raps

När det gäller ekologiskt odlade åkerbönor minskade skörden med 59 procent jämfört med föregående år. Sett till de senaste 15 åren var skörden för åkerbönor den lägsta någonsin.

Skörden av ekologiskt odlad höstraps minskade med 45 procent jämfört med 2017.

Gott om potatis

Den ekologiska matpotatisskörden låg dock i linje med 2017 års nivå.

– De beror troligen på att matpotatisodlingar bevattnas i mycket större omfattning än andra grödor och då har de som odlar sett till att ha tillgång till vatten, säger Bengt Johnsson.

Förra årets skörd var dessutom 41 procent större än genomsnittet för de fem senaste åren. Totalskörden för ekologisk potatis under 2018 blev 35 200 ton.

Mängden ekologisk matpotatis minskade inte under förra året, trots den ihållande torkan som drabbade Sverige. Foto: Bertil Ericson/TT

Ökade matpriser

Förra sommarens torka och minskade skörd gav en generell ökning av matpriserna eftersom jordbrukarna har haft mindre grödor att sälja, enligt Bengt Johnsson.

I år ser läget för grödorna bättre ut tack vare en jämnare temperatur och mer regn. Vädret i höstas var också mycket mer gynnsam för sådden.

– Hittills under 2019 har förutsättningarna varit betydligt mer gynnsamma sett till Sverige i stort. Men det finns delar av Sverige där det har varit problem med torka, i de sydöstra delarna, säger Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.