Nya siffror: Drastisk ökning av anmälningar mot arbetslösa som missköter sig

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har drastiskt ökat anmälningarna av arbetslösa som missköter sig. Enligt en intern rapport kan det ha sparat hundratals miljoner genom att man undvikit felaktiga utbetalningar.

När en arbetssökande missköter sig ska Arbetsförmedlingen skicka ett meddelande till personens a-kassa. Det kan till exempel handla om att man inte lämnar in sin aktivitetsrapport i tid eller inte söker ett jobb som Arbetsförmedlingen anvisat till.

Om den sökande inte har en bra förklaring kan a-kassan dela ut en varning eller dra in ersättning. (Se faktaruta.)

Bristande kontroller

Arbetsförmedlingens bristande kontroller har pekats ut som en orsak till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. 2017 granskades systemet av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som bedömde att bristande rapportering orsakade felaktiga utbetalningar på 146 miljoner kronor.

I dag skulle siffran motsvara närmare 300 miljoner.

Men de senaste åren har antalet meddelanden till a-kassorna skjutit i höjden. Enligt officiella siffror har antalet ökat från i snitt 13 800 i månaden under 2019 till i snitt 39 400 i månaden under de fyra första månaderna i år – alltså nästan en tredubbling.

Ökningen syns också om man tar hänsyn till att arbetslösheten ökade under pandemiåret 2020 – och kan tolkas som att man tidigare underrapporterat felaktigheter.

– Ja och det är det IAF pekat på att vi gjort, säger Arbetsförmedlingens avdelningschef Stefan Popovic till SVT.

”Minskat med omkring 75 procent”

Fler meddelanden innebär också att mängden felaktiga utbetalningar kan ha gått ned.

I en intern AF-promemoria som SVT tagit del av heter det att “Arbetsförmedlingen uppskattar att myndighetens bidrag till de felaktiga utbetalningarna har minskat med omkring 75 procent. Det innebär således att Arbetsförmedlingens bidrag till de felaktiga utbetalningarna av arbetslöshetsersättning har minskat från 295 miljoner till 74 miljoner”.

Om uppskattningen stämmer har förändringen alltså lett till besparingar på över 200 miljoner om året.

Från Arbetsförmedlingen vill man inte bekräfta uppskattningarna i rapporten, och betonar att alla bedömningar kan komma att uppdateras. Men enligt rapporten kommer Arbetsförmedlingen att skärpa tillämpningen ytterligare “vilket gör att risken för felaktiga utbetalningar med all sannolikhet kommer att minska ytterligare till årsskiftet 2021/2022”.

Då ifrågasätts a-kassan – och då ryker den

En arbetssökande som får a-kassa är skyldig att

  • Ta fram en planering tillsammans med Arbetsförmedlingen
  • Lämna in aktivitetsrapporter i tid
  • Delta i möten och kontakta AF på bokade tider
  • Vara tillgänglig när man kommit överens om att höras
  • Söka anvisade jobb samt aktivt söka jobb själv

Om man missköter detta och inte har en godtagbar förklaring kan man få en varning (första gången) eller indragna ersättningsdagar (andra till och med fjärde gången) eller helt förlora rätten till ersättning (femte gången).

Detsamma kan hända om man själv förlänger sin arbetslöshet genom att tacka nej till ett jobb eller en praktikplats, eller genom att säga upp sig själv från ett arbete.

Man kan också bli av med sin ersättning under en längre period om man medvetet eller genom grovt slarv lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter som gör att man får mer ersättning än man har rätt till.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.