Mikael Olausson är ordförande i Issäkerhetsrådet. Foto: Josefine Karlsson/SVT

Kraftig ökning av drunkningar i januari

Uppdaterad
Publicerad

Antalet drunkningsolyckor på is i januari i år är det högsta på 18 år. Nu varnas allmänheten för isarnas bärighet.

– Det är livsviktigt att ha kunskap innan man ger sig ut på isen, säger Issäkerhetsrådets ordförande Mikael Olausson.

Under januari i år miste totalt 14 människor livet genom drunkning i Sverige, visar nya siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Det är den högsta januarisiffran på hela 2000-talet. I nio av fallen befann sig personerna på isar, vilket är en kraftig ökning jämfört med två fall vid samma tidpunkt förra året. Orsakerna till den markanta ökningen tros framför allt vara väderomslag och höga flöden.

– Det är väldigt oroande. Höga vattenstånd och snö som fallit i omgångar isolerar och försvårar tillfrysningen, säger Mikael Olausson, ordförande i Issäkerhetsrådet.

Geografisk spridning

En av olyckorna inträffade i Västernorrland, medan de resterande 13 inträffade i mellersta och södra Sverige där det växlande vädret har haft stor påverkan på isarnas kvalitet.

– Landet är långt och kvaliteten på isarna kan vara väldigt varierande. Det ska vara tio centimeter tjock kärnis om man ska beträda den. Då bör man använda sin ispik, eller provborra ett hål innan man ska pimpla, säger han.

Men Issäkerhetsrådet uppmanar till försiktighet i hela landet. Om isen är täckt av tjock snö dämpas tillfrysningen och dess svaga punkter döljs.

– Snön kan göra att isen blir lurig där under och det finns en oro att det här ska hålla i sig. Men vi jobbar för att informera allmänheten för att stävja det här, säger Mikael Olausson.

Män förolyckas

I alla rapporterade fall från januari i år är de förolyckade personerna män som vid flera av fallen befunnit sig ensamma på isarna.

– Det är väldigt viktigt med kunskap, utrustning och sällskap. Man ska undvika att vara själv på is och sällskap kan hjälpa och slå larm om man skulle råka gå genom isen. Om man inte har den kunskap som krävs för att vara på is, ska man överväga att stanna längs strandkanten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.