Kraftiga reaktioner efter SVT:s avslöjande: ”Det är olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Partier från höger till vänster reagerar kraftigt på uppgifterna att börsbolag delar ut miljardbelopp till aktieägarna samtidigt som man räknar med stöd från staten för sina permitteringar. Efter SVT:s avslöjande har nu Tillväxtverkets generaldirektör kallats till riksdagens finansutskott på torsdag.

– Det är olämpligt. Företagen är viktiga för Sverige. Nu ställer det offentliga upp och ger väldigt stora stöd, och då bör man inte samtidigt lämna stora utdelningar till sina ägare, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

– Man kan inte ta emot pengar från staten med ena handen, och ge till aktieägarna med andra handen. Så kan vi inte ha det,  säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

”Oförsvarliga” aktieutdelningar

När finansutskottet klubbade nya pengar i krisstöd, enades samtliga partier om ett betänkande där det står att det är oförsvarligt att företag som får statligt stöd samtidigt delar ut pengar till sina aktieägare.

Men SVTs granskning av de största börsbolagen i Sverige visar att både SKF och Assa Abloy delat ut miljardbelopp till sina aktieägare, samtidigt som de räknar med permitteringsstöd.

SKF har enligt vd fått förhandsbesked om att stöd på 40 miljoner kommer beviljas.

Tillväxtverket, som beviljar stöden, säger till SVT att det är lagen som gäller, och i lagen står inget om aktieutdelning. Där talas det bara om att ett företag som får stöd ska befinna sig i ekonomisk kris.

– Stödet ska gälla företag som har ekonomiska problem, och det kan man ju inte säga att man har om man gör aktieutdelning Delar man ut pengar befinner man sig inte i ekonomisk kris. säger Ulla Andersson (V).

Tillväxtverkets GD kallad

Nu har finansutskottet kallat till sig Tillväxtverkets generaldirektör för att höra vad hon har att säga.

Karolina Skog (MP) menar att det betänkande utskottet klubbade, kan användas i domstol mot företagen. 

– Betänkandet är ett förarbete som kan åberopas i domstol vid ett överklagande, det tycker jag alla företag som väljer att söka stöd och samtidigt göra aktieutdelning ska komma ihåg.

Flera ledamöter tycker, precis som finansminister Magdalena Andersson sa igår, att lagen kan behöva ändras, för att undvika att stöd inte hamnar hos fel företag.

– Det borde ha funnits i lagen. Om inte utskottets betänkande räcker är jag öppen för att ändra lagen, säger Jakob Forssmed (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.