Foto: TT / SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

SMHI varnar för stormen Helga

Uppdaterad
Publicerad

Nya stormen Helga kan förvärra skadorna som Gorm redan har ställt till med. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för vindbyar uppemot 30 meter per sekund. Under torsdagskvällen utökade SMHI varningarna till att gälla fler områden.

Bara några dagar efter Gorm kommer en ny storm. Danska SMHI har namngett ovädret Helga. Västkusten kommer att märka av stormen först. På fredag morgon sätter den igång. En klass 2-varning för stormbyar är utfärdad för Kattegatt, Skagerack, Västra Götalands län, inre Dalsland, norra Västergötland, Örebro län och i Östergötlands län. Klass 1-varning råder för stora delar av övriga landet. Totalt hade SMHI vid 22-tiden 26 gällande varningar ute för områden över land.

Under dagen rör sig lågtrycket österut, och även lite nordost.

Inte lika allvarlig som förra stormen

Trots att trafik och vägar kommer att påverkas, kommer det inte att blåsa riktigt lika mycket som det gjorde av Gorm.

– Stormen Gorm, som passerade för några dagar sedan, orsakade stora skador i södra Sverige. Även om fredagens storm inte ser ut att bli lika kraftig, finns det ändå en risk att skadorna blir stora då svagheter i byggnader och skogsmark kan ha uppstått på grund av Gorm, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Kraftigt snöfall väntas under fredagen i Värmland, Dalarna och i Gävleborgs läns inland. Snöfallet kommer under dagen att röra sig uppåt i landet och passerar Västerbotten framåt midnatt.

– Det kan falla 10-15 centimeter nysnö, säger Charlotte Eriksson, meteorolog på SMHI.

Även för Stockholms län utom Roslagskusten är en klass 1-varning utfärdad från och med fredag eftermiddag. Där kan det bli mycket hårda vindbyar.

– Framför allt är det för vinden som varningarna handlar om på de flesta håll i landet. I Stockholms län blir det vindstyrkor på drygt 20 meter i sekunden, säger Anna Hjelmstedt, vakthavande meteorolog på SMHI.

”Dålig timing”

Jakob Holmström presschef på EON, Sverige säger att detta är en olustig situation för dem.

– Det är riktigt dålig timing att den här stormen kommer nu. Skogen är nött av tidigare storm. Det krävs inte många vindpustar för att vissa träd som redan är knäckta till viss del ska ramla helt.

Han menar att EON har gjort många provisoriska lösningar för elnätet efter Gorm, och att de inte är säkra för de vindhastigheter som kan komma imorgon. Däremot är han glad för att södra Sverige inte drabbas lika hårt denna gång. Men trots det är oron över att den skulle kunna komma upp i tillräckligt stora vindhastigheter för att det ska kunna bli problem stor.

– 30 procent av elnätet är inte nedgrävt och många kan drabbas. Om ett år har vi grävt ner elledning motsvarande ett helt varv runt jorden, säger Jakob Holmström.

Blir värre igen

Samtidigt väntar ett nytt oväder runt knuten. Redan på söndag kan vindjackan behövas igen.

– Det kommer att bli blåsigt på söndag, men eftersom det är tre dagar dit kan detaljerna ändras för hur blåsigt det blir. Men prognosen just nu pekar mot att det blir stormbyar återigen i södra Sverige, säger Joel Mellin.

Här hittar du senaste prognos från SVT Väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer