Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förtroendet för S-ledaren Magdalena Andersson är uppe i samma nivå av förtroende som M-ledaren och tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt hade för tio år sedan. Foto: TT

Kraftigt förtroendelyft för Andersson – högsta nivån på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för statsminister Magdalena Andersson (S) ökar kraftigt från ett redan högt förtroende sedan i höstas. Det visar Novus senaste förtroendemätning för partiledarna.

– Även moderater och sverigedemokrater har förtroende för henne, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

– Magdalena Andersson går kraftigt fram i den här mätningen. Nu är hon uppe på en nivå som förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) hade för tio år sedan. Ingen partiledare har varit i närheten av de nivåerna sedan dess, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus.

Sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare och statsminister i höstas har det gått väldigt bra att vinna förtroende hos väljarna. I Novus färska förtroendemätning svarar 53 procent att de har gott eller mycket gott förtroende för statsministern. Det är en ökning på 13 procentenheter jämfört med förtroendemätningen i november.

Enligt Torbjörn Sjöström är det en ovanligt kraftig uppgång, inte minst med tanke på att det var så länge sedan någon partiledare var uppe på sådana här nivåer.

Populärare bland M-sympatisörer

Att uppgången varit så kraftig i februari jämfört med mätningen i november kan till stor del förklaras av att Magdalena Andersson, till skillnad från sin företrädare vunnit förtroende hos en stor andel inom oppositionen.

– Anledningen till varför hon kan komma över 50 procent i förtroende är för att även moderater och sverigedemokrater har förtroende för Magdalena Andersson, och detta i en helt annan nivå än vad Stefan Löfven hade, säger Torbjörn Sjöström.

Nästan en tredjedel av moderata väljare har ett ganska eller mycket stort förtroende för den socialdemokratiska statsministern i dag. Även om de flesta sverigedemokrater inte har ett gott förtroende för henne så är det ändå en sjättedel av dessa väljare som uttrycker sitt förtroende för Magdalena Andersson.

Foto: SVT Grafik

Även Busch ökar

I övrigt att notera i denna förtroendemätning är att den enda bland övriga partiledare som har en statistiskt säkerställd förändring är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, vars förtroende ökat med fyra procentenheter. Nu svarar 28 procent att de har gott eller mycket gott förtroende för KD-ledaren.

I botten befäster Miljöpartiets språkrör samt Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ett mycket lågt förtroende hos väljarna.

I en tidigare version av denna artikel var vår stapelgrafik fel, detta är nu korrigerat.

Det är 1 032 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år under perioden 3 till 8 februari 2022.

Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan.

En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Totalt utgör de som inte svarat 39 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1 750 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.