Mari-Louise Persson som är energistrateg och arbetar för Nils Holgerssongruppen vill att regeringen ser över elnätsregleringen. Foto: TT/Nils Holgerssongruppen

Höjda avgifter för elnätet – ”Vi vill att regeringen ser över detta”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en kraftig höjning av priset på elnät förra året. Det visar en ny undersökning som släpps i dag.
– Vi tycker inte det är bra, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Nils Holgerssongruppen.

Den avgift som bolagen kan ta ut för elnäten höjdes förra året med 7,5 procent. Det framgår av en undersökning från Nils Holgerssongruppen där man jämfört vad de som bor i en vanlig lägenhet får betala för att få elen hem till sig.

”Drabbar miljontals konsumenter”

– Vi tycker inte det är bra. Det drabbar miljontals konsumenter där ute som inte har möjlighet att välja något annat, säger Mari-Louise Persson som är energistrateg och arbetar för Nils Holgerssongruppen.

LÄS MER: Bybor ska slippa många elavbrott

Det är en organisation som finansieras av Riksbyggen, HSB, hyresgästföreningen och SABO som representerar 300 allmännyttiga bostadsbolag och de genomför varje år en undersökning över hur priset på vanliga tjänster som el, fjärrvärme och sopavgifter slår mot deras kunder.

– Det är detta som gör att de slår mot så många konsumenter, säger energistrategen Mari-Louise Persson.

Vill att regeringen griper in

Statliga Vattenfall höjde förra året avgiften med 11,2 procent. Ellevio som tidigare hette Fortum ökade sina avgifter med 9,5 procent och Eon slog till med en prishöjning på 9,3 procent. Därför vill Nils Holgerssongruppen nu att regeringen griper in.

– Vi ser att den elnätsreglering vi har i dag inte fungerar och vi vill att regeringen ser över det. Vi vill att avkastningskraven blir lägre, säger Mari-Louise Persson.

Nästan dubbelt så dyrt

De senaste fem åren har Vattenfall höjt sina avgifter med hela 42,7 procent. Men den statliga energijätten försvarar sina höjningar med att man ökat investeringstakten i sina nät.

– Vi har haft för många avbrott framför allt på landsbygden och det måste vi åtgärda, säger Eva Vitell som är marknadschef på Vattenfall Eldistribution när hon medverkade i SVT Gomorron.

LÄS MER: Elnätsjättarna ger miljardutdelning till ägarna

Skillnaderna är dock stora i landet. Den lägsta höjningen förra året fick Blekinge med 4,4 procent medan de som bor på Gotland fick den högsta höjningen: 12,3 procent för att få hem sin el.

– Vi är väldigt rädda för att detta ska fortsätta. För det är någonting som drabbar alla, säger Mari-Louise Persson på Nils Holgerssongruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer