Foto: TT

Kraftigt ökande läckor från telebolag

Publicerad

Svenska teleoperatörer och internetbolag läckte i fjol kundinformation mer än dubbelt så mycket som under 2015 – antalet rapporterade händelser ökade från 24 till 52.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal, säger Anna Montelius, jurist på Post- och telestyrelsens avdelning för integritetsfrågor, till Dagens Nyheter

Ett exempel är Telia som läckt kunders lösenord på grund av ett fel i sitt it-system. Läckan, som pågått sedan oktober 2014, upptäcktes i mars 2016.

Enligt bolaget ingick runt 32.700 aktiverade kundkonton på webbtjänsten Mitt Telia i det sårbara systemet, varav cirka 3 600 var i verklig fara,skriver DN. Drabbade kunder fick sina konton stängda och tvingades byta lösenord.

Att antalet inrapporterade incidenter ökat så markant kan hänga ihop med att bolagen blivit mer benägna att anmäla läckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer