Snön ställer till med problem i Kisa kommun i Östergötland. Foto: Foto: Per Svensson Borrud Visa alla (5)
Visa alla (5)

Kraftigt snöfall i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Snön fortsätter att vräka ner under söndagen i stora delar av landet, mest utsatt är Småland och Gotland där en klass 2-varning har utfärdats. Samtidigt är tusentals hushåll utan el. ”Vi hoppas att de flesta ska ha fått tillbaka strömmen till kvällen”, säger Sirpa Franzén på Eon.

Vintervädret håller i sig, framförallt i södra Östergötland och nordöstra Småland där det kan komma mellan 15-30 centimeter snö under dagen. Snöfallet förväntas tidvis bli riktigt ymnigt och en klass 2-varning har utfärdats över Gotland och Kalmar län, förutom Öland.

– Tidigare har det mest regnat på Gotland, men nu övergår det till snö, mestadels i norra och inre Gotland, där kan det komma mellan 10-20 centimeter snö under dygnet. Det blåser även kraftigt och det gör att man kommer upp med en klass 2-varning även där, säger Sandra Andersson, meteorolog på smhi.

En klass 1-varning har utfärdats för östra delen av Jönköpings och Kronobergs län samt för stora delar av Norrlandskusten.

Träd över vägarna

Under hela söndagsmorgonen har räddningstjänsten i Kinda, Kisa kommun, röjt undan fallna träd från vägarna, SVT har pratat med dem.

– Första larmet kom 05.35 och fortsatt sedan hela morgonen säger insatsledare Staffan Waldau.

– Vi har nog tagit bort mellan 20-30 träd i olika grovlekar som blockerat helt eller delvis vägbanan. Det moddiga väglaget med många oplogade vägar gör inte saken bättre med träd över vägen. Vissa träd hänger delvis ned över vägen fortfarande som kan bli problem senare under dagen.

– Det är otroligt halt i den nollgradiga temperaturen, säger Staffan och uppmanar alla trafikanter att ta de väldigt lugnt om man måste ut på vägarna.

Lugnare i Stockholm

I Stockholmstrakten snöar det också, men inte lika intensivt som på andra håll i landet, smhi har utfärdat en klass 1-varning och förväntar sig upp mot 5 centimeter snö under dagen.

Vad kan vi förvänta oss för väder i början av nästa vecka?

– Vintervädret fortsätter med minusgrader under dagarna i stora delar av landet. Inga varningsnivåer, men mycket snö, säger Andersson.

Över Västerbottenskusten fortsätter det att dra in snöbyar under helgen, lokalt kan det bli ganska stora mängder.

Inställda tåg

Trafikverket har beslutat att ställa in samtliga tåg på sträckorna Linköping–Kalmar och Linköping-Västervik under söndagen, på grund av att de inte är säkrade mot fallande träd som riskerar att göra tågen stående ute i snöovädret.

– Risken är att de står ute på banan utan möjlighet att komma till plattformen. I snöfall och när det blåser kraftig vind, kan det bli svårt att få ut folk ur tåget, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer