Ett kraftigt snöfall drar in över södra Sverige under natten Foto: SVT / TT

Kraftigt snöfall över stora delar av Sverige väntas

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt snöfall drar in över Sverige under natten mot onsdagen.

– I de södra delarna av landet kan det falla upp till två decimeter och i de norra delarna av landet upp till fyra decimeter, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Under onsdagen kommer stora delar av landet att täckas under snö med risk för kraftig drivbildning. Dessutom väntas kraftiga vindar.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora delar av Västsverige som gäller från natten mot onsdagen.

Snöfallsvarningarna sträcker sig över ett bälte från Kronobergs län i söder upp till de norra delarna av Värmland. Dessutom är varningar utfärdade för Dalarna, Gävleborgs län och Jämtlandsfjällen, samt södra och norra Lapplandsfjällen. Längs Norrlandskusten finns risk för snöfall med kraftig drivbildning.

Drabbar först södra och västra delarna av landet

Snövädret drar in västerifrån och börjar falla över de sydvästra delarna av landet under natten mot onsdagen. Dessutom väntas kraftiga vindar som kan komma att skapa stor snöyra.

– Det drabbar framför allt morgontrafiken i stora delar av Götaland och Svealand. Allmän kommunikation som bussar och tåg kan få problem att ta sig fram. Vägtrafiken kommer nog också drabbas, och för dem som går och cyklar blir det besvärligt, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Kan bli problem på E4:an

Under eftermiddagen rör sig snöfallet norrut och ökar i intensitet.

– I de norra delarna av landet kan det falla mellan tre och fyra decimeter under onsdagseftermiddagen. Det kan framförallt innebära problem längs Norrlandskusten och påverka trafiken på E4:an.

Inget bestående vinterväder

Den som har hoppats på ett vitt och skimrande vinterväder riskerar dock att bli besviken.

Snöfallet övergår nämligen i regn redan under onsdagseftermiddagen i söder och under torsdagen väntas plusgrader i stora delar av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.