Det här är en väldigt bra start på att ta knäcken på ungdomsarbetslösheten, säger statsminister Stefan Löfven (S) om det nya förslaget som presenteras i dag. Foto: TT / SVT

Kraftsamling för att minska ungdomsarbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

271 kommuner har skrivit avsiktsförklaringar tillsammans med Arbetsförmedlingen om att samverka för att minska ungdomsarbetslösheten. Det meddelar regeringen i dag.

Kommunerna åtar sig bland annat att gemensamt kartlägga hela målgruppen 16-24 åringar som varken arbetar eller studerar.

– Regeringen säger samtidigt att vi ska göra flexiblare möjligheter för arbetsförmedlingarna och kommunerna att hjälpa de här ungdomarna så det här är en väldigt bra start på att ta knäcken på ungdomsarbetslösheten, säger Stefan Löfven (S), statsminister.

Överenskommelserna innehåller utöver en kartläggning av målgruppen också en inventering av såväl insatser som behov.  

När det gäller de 20 kommuner som inte skrivit under handlar det främst om att de vill förankra processen internt. Ingen har kategoriskt sagt nej. Ett fåtal tycker inte att frågan är akut då ungdomsarbetslösheten är låg.

Talar i Almedalen i kväll

Jobbagendan och ungdomsarbetslösheten kommer också att genomsyra Stefan Löfvens tal i  Almedalen i kväll.

– Jag kommer prata om jobbagendan, men också hur händelser som angreppen i Frankrike, Tunisien och Kuwait spelar roll för oss och även krisen i Grekland, säger Löfven i SVT Gomorron.

Vad händer om Grekland lämnar EU?

– Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Det kan ju vara så att även om man inte klarar av betalningarna på lånen så är det inte givet att det blir en så kallad grexit, det vill säga att man lämnar euron, så vi får ta steg för steg och följa detta noga.

– Men bara det att bankerna stänger, och även börsen tyder på att det är en allvarlig situation därnere.

Det är oroande dagar för dig också. Opinionssiffrorna vill inte lyfta, varken för S eller förtroendet för dig. Vad beror det på?

– För det första kommer så många opinionsmätningar, jag tror jag såg tre i morse när jag bläddrade igenom tidningarna. Vi tittar på opinionssiffrona och följer dem. Men jag låter mig inte påverkas att jag ska reagera varje dag jag ser olika opinionssiffror.

Regeringsbudget börjar verka

– Vi har satt en jobbagenda, vi har fått igenom den första budgeten. Det innebär att vår ekonomiska politik nu nästa vecka börjar verka. Vi är fast beslutna att  göra större investeringar i vår infrastruktur.

– Men också se till att ha en näringspolitik som ser fler och växande företag och låta människor komma i utbildning så man kan ta de jobb som faktiskt finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.