Jimmy Kallunki Foto: SVT

Diabetessjuke Jimmy dog i arresten

Uppdaterad
Publicerad

Diabetiker riskerar att dö om de placeras i polisarrest. Det kan vi berätta i SVT:s granskning av skador och dödsfall i arresterna.

Det var i augusti 2010 som 37-årige Jimmy Kallunki från Luleå dog i polisens arrestcell. Jimmy Kallunki hade diabetes och enligt den rättsmedicinska expertisen talar allt för att han dog på grund av diabeteskoma.

Två i polispersonalen åtalades för tjänstefel och vållande till annans död, men hovrätten friade.

SVT granskar arresterna

– Man är besviken på alltihopa, sade Sakari Kallunki, pappa till Jimmy, efter domen till SVT Nordnytt.

SVT: Vad känner du då?

– Det finns inga ord.

I går kunde SVT berätta om att läkemedelsförgiftade personer dör i så kallad fyllecell, för att polisen inte ser till att de får sjukvård. Även diabetiker riskerar alltså att bli tagna för alkoholberusade och bli inlåsta.

Låg insulinkänning kan nämligen ge intryck av att man är full.

Kritik från JO

– Vi känner till flera fall där man blivit gripen på felaktiga grunder och där man själv upplever att man blivit nonchalant bemött och inte fått den hjälp som man behöver, säger Fredrik Löndahl är ordförande i Svenska diabetesförbundet.

Flera diabetiker har hört av sig till SVT under vår granskning och vittnat om att de varit nära på att dö i polisarrest.

JO har tidigare kritiserat polisen i fall där diabetiker inte fått rätt omsorg.

– Så här måste man verkligen ta till sig och se till att det finns utbildning, säger Fredrik Löndahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet