Krav om säkrare arbetsmiljö på HVB-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Efter knivattacken mot en anställd kvinna vid ett hem för ensamkommande barn i Mölndal efterlyser facket nu en säkrare arbetsmiljö. Fackförbundet Vision slog larm om otryggheten redan i höstas, men trots det har kraven på boendena sänkts.

– Situationen är besvärlig och vi vet att det finns risk för hot och våld. Det är vanligt med låg bemanning och överbeläggning, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, i SVT Gomorron Sverige.

Från den första januari har kraven på de så kallade HVB-hemmen (hem för vård eller boende) sänkts för att göra det möjligt för kommunerna att ta emot fler ensamkommande. Bland annat har utbildningskraven på verksamhetscheferna sänkts och villkoren om dygnet runt-bemanning slopats.

– Vi tycker att det ska vara minst två på plats på boendena hela tiden i fall det skulle hända någonting och att det finns chefer som har tid att leda, säger Veronica Magnusson.

”Saknas kompetens”

Bilden av en besvärlig situation vid många av landets HVB-hem, bekräftas av de ensamkommande själva.

– Många av ungdomarna mår psykiskt dåligt. Personalen lyssnar inte på de unga och det saknas kompetens att hantera de situationer som kan uppkomma, säger Musse Hosseini, ordförande för Sveriges ensamkommandes förening.

Diskussionen kring situationen vid landets HVB-hem aktualiserades sedan en 22-årig kvinna avlidit efter att ha blivit knivskuren på ett hem för ensamkommande ungdomar i Mölndal. Enligt polisen var kvinnan ensam personal på boendet när hon blev attackerad under måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer