Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Arkivbild. Foto: TT

Kravet från V: Sänk skatten för de med sjukersättning

Uppdaterad
Publicerad

Sänk skatten för de med sjukersättning. Det är det senaste kravet från Vänsterpartiet i de pågående budgetförhandlingarna med regeringen.
– Det kan ju inte vara meningen i ett välfärdsland som Sverige, att den som är sjuk ska betala mest i skatt, säger Ulla Andersson (V) ekonomiskpolitisk talesperson.

Personer med sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension, betalar mer i skatt än de som jobbar. Det beror på att de inte får några jobbskatteavdrag och till skillnad från pensionärerna har deras skatt inte sänkts alls.

Nästan 1.000 kronor mer i skatt

En person med en sjukersättning på 11.000 kronor i månaden betalar därför nästan 1.000 kronor mer i skatt varje månad än den som jobbar.

– Vi tycker att det är hög tid att påbörja en utjämning av de skatteskillnader som finns. Då vill vi beskatta de rikaste mer och de som har det ekonomiskt knapert ska få en skattesänkning, säger Ulla Andersson (V).

Skulle kosta flera miljarder

Att helt ta bort skatteklyftan mellan de som jobbar och de som lever på olika skattepliktiga ersättningar som a-kassa, föräldrapenning eller sjukersättning skulle kosta 8,2 miljarder, enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst som Vänsterpartiet har beställt.

Men i budgetförhandlingarna med regeringen driver Vänsterpartiet att man ska minska klyftan i flera steg. Det första steget är en skattesänkning på ett par hundralappar nästa år för de 200.000 personer som har en inkomstrelaterad sjukersättning. Det skulle enligt Vänsterpartiet, minska skatteintäkterna med omkring en miljard.

Hur ska det finansieras?

– Det är väl känt att Vänsterpartiet tycker att de som har höga inkomster och är rik i Sverige ska betala mer. Vi vill till exempel införa en förmögenhetsskatt, ha högre skatt på aktieutdelningar och börja trappa av ränteavdragen.

Hur stora är egentligen chanserna att ni får igenom det här?

– Jag hoppas att även regeringen vill lägga ett förslag där de som har det ekonomiskt knapert får sänkt skatt och de som har det allra bäst får bidra lite mer. Man kan kalla det för en röd skatteväxling.

”De vill ha ett slut på orättvisan”

Vad är då viktigast för Vänsterpartiet – att höja sjukersättningen eller sänka skatten?

– När jag pratar med människor som har sjukersättning så vill de ha ett slut på den här orättvisan i skattesystemet. De känner sig kränkta, helt enkelt.

SVT har sökt finansminister Magdalena Andersson (S) som inte är tillgänglig för en intervju, men hälsar via sin pressekreterare:

–  Vi kommer att lägga en budget som minskar klyftorna och när vi har färdiga förslag återkommer vi och berättar om dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer