Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet. Foto: TT

Kreml om Säpos tillslag: ”Antirysk hysteri”

Uppdaterad
Publicerad

”Antirysk hysteri”. Så låter det när ryska utrikesdepartementet nu kommenterar gripandet av två personer misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet i Stockholmsområdet.

Personerna som bor på adressen vid platsen för tillslaget är födda i Ryssland och enligt uppgift i flera medier är det ett ryskt par i 60-årsåldern som anhållits.

– Ryssland har inte fått någon officiell information om detta från svenska myndigheter, säger Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, vid en pressträff under torsdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Enligt vårt synsätt är rapporteringen om detta i svenska medier en del av en bredare antirysk hysteri i västvärlden. Den russofobiska kampanjen har utvecklats till en verklig spionmani i vissa länder, säger hon.

Nekar till brott

Det var tidigt under tisdag morgon som polisen slog till vid ett välbärgat villaområde Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen, där flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep två personer.

De anhölls senare för grov olovlig underrättelseverksamhet respektive medhjälp till detsamma. Båda nekar till brott. Senast under fredagen måste de begäras häktade eller släppas på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.