Tre unga tjejer som flytt från Syrien är ute och berättar om sin flykt på skolor i Bålsta norr om Stockholm. Foto: SVT

Krig och flykt på schemat

Publicerad

Tre unga tjejer som flytt från Syrien är nu ute och berättar om sin flykt på skolor i Bålsta norr om Stockholm. SVT var med när fyrorna på Gröna dalen-skolan fick höra berättelser om kriget och flykten.

Hur kändes det att fly? Hur sov ni? Varför är det krig? Det är några av frågorna som eleverna i årskurs fyra ställde idag när tre personer från Syrien besökte Gröna-dalen-skolan för att berätta om den långa och farliga flykten från krigets Syrien. Många av barnen blev berörda av de historier de fick höra.

– Det kändes bra att de har kommit hit i alla fall, och överlevt. Men sen är det ändå jobbigt att höra vad de har gått igenom, säger Alva Bernlind, 10 år.

#flykt

– Jag känner att jag tycker synd om dem, och så vill jag höra mer om deras resa, säger Evelina Nilsson, 9 år.

– Jag känner mest att det ska vara fred på jorden och att det inte ska finnas krig, säger Victoria Jangtorp, 10 år.

Gömde sig i bergen

Barnen har tidigare i höst pratat en del om det som sker när människor flytt från Syrien. Det är särskilt en händelse som har berört dem mycket.

– Jag pratade med min familj om bebisen som hade drunknat och flutit i land. Det såg superhemskt ut och jag tycker synd om den där pappan som förlorade hela sin familj, säger Jonathan Sundsten, 10 år.

Två av tjejerna som nu är ute och berättar om sin flykt kom till Sverige för ett par månader sen. Rawan Tabasha, 22 år,  flydde den långa vägen över hela Europa. Hon berättar att hon fick gömma sig i bergen mellan Turkiet och Syrien och att hon var rädd för att bli skjuten av turkisk gränspolis. Alissar Alkousa,16 år, hade tillstånd att ta den lagliga vägen till Sverige, och flög hit från Libanon.

Mouhsena Tabasha, 17 år,  flydde från Syrien redan för två år sen. Hon visar bilder på en skranglig träbåt för barnen och berättar att hon fick spendera sex dagar på en sådan liten träbåt,  från Egypten till Italien.

– Jag kände till slut inget runt mig. Jag hade inte ätit, eller druckit eller gått på toa under de här sex dagarna, säger Moushena Tabasha.

– När jag kom fram till Italien kunde jag inte räta ut benen, säger hon.

Personligt möte kan göra skillnad

Det är Röda korset i Bålsta som anordnat föreläsningarna. Greta Baardsen sköter verksamheten och hoppas att fler kommuner ska anordna liknande träffar i skolorna.

– Responsen har varit helt enorm tycker jag. Speciellt förskolebarnen hade enormt många frågor. Jag tror att det är en jättebra väg att gå, att vara ute i skolorna och träffa barnen. De får se flyktingar på riktigt och inte bara på tv. Jag tror att det personliga mötet kan göra skillnad. Jag hoppas att det här ska sprida sig över hela Sverige, säger Greta Baardsen på Röda Korset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet