Den turkiska flaggan vajar vid gränsen till Syrien där turkiska trupper rycker fram. Foto: Bulent Klilic, Afp, TT

Krigsmaterielexport till Turkiet stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige drar tillbaka alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet. Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP till TT.

Han kan inte avslöja vilka affärer det handlar om, men säger att de berörda företagen har informerats.

Sverige har ingen omfattande krigsmaterielexport till Turkiet och inga nya exportaffärer till landet har godkänts sedan april 2017.

Vad Sverige exporterat

Inspektionen för strategiska produkter skriver i ett pressmeddelande att det ännu inte finns några uppgifter om den faktiska exporten för 2019, eftersom den baseras på exportörernas årliga redovisningar och offentliggörs först i mars 2020. Det finns där emot siffror över exporten 2018.

Den krigsmateriel för strid som levererats från Sverige har uteslutande avsett krut och sprängämnen. Sverige har alltså inte levererat några vapensystem till Turkiet.

Den övriga krigsmateriel som levererats har avsett ”elektronisk utrustning”, ”pansar- och skyddsutrustning”, ”maskeringsutrustning”, ”programvara” och ”tekniskt bistånd” skriver ISP.

Inga nya tillstånd

Myndigheten skriver även på sin sajt att inga tillstånd gällande export till Turkiet har beviljats under 2019. Inte heller har några nya exportaffärer godkänts sedan 2017 och myndigheten hanterar för närvaraend inte några ansökningar om att få bedriva export till Turkiet.

Men för de tillstånd som getts mellan 2014 och 2018 innebär det en export för drygt 284 miljoner kronor redovisa myndigheten. Den experten har gällt både krigsmateriel för strid och övrig krigsmateriel, även om ingen krigsmateriel för strid exporterades 2018.

Krigsmateriel för strid innefattar produkter som kan ha förstörelsebringande egenskaper. Övrig krigsmateriel är krigsmateriel som saknar förstörelsebringande egenskaper.

ISP är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som arbetar med kontroll och tillsyn av försvarsmateriel och produkter. Myndigheten hanterar även ärenden gällande sanktioner.

Sveriges totala export av krigsmateriel 2018 uppgick till 11,4 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet