Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reparatörer, chaufförer och förskollärare tillhör de personalgrupper som i snabb takt blir krigsplacerade på sina arbeten. Foto: TT arkiv

Nya siffror: Antalet krigsplacerade ökar snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar blir krigsplacerade, och det handlar inte främst om dem som behövs inom Försvarsmakten. Myndigheter, kommuner, regioner och nu även företag krigsplacerar sina anställda i allt snabbare takt.

Uppdraget: Jobba på – även om det blir krig.

Enligt siffror som SVT begärt ut från Pliktverket var 404 218 svenskar krigsplacerade vid årsskiftet. Det är 66 328 fler än i början av juni, då den senaste sammanställningen gjordes, en ökning med nästan 20 procent på ett halvår.

Hur stor andel som ingår i den militära krigsorganisationen är hemligt, men att det är krigsplaceringar hos arbetsgivare som ökar mest är ingen vågad gissning.

”Betydligt fler”

Fredrik Stany är enhetschef för krisberedskap och civilt försvar på MSB, den myndighet som bistår organisationer och företag med att identifiera nyckelpersonal som bör bli krigsplacerad. Ett arbete som pågått för fullt de senaste månaderna och där takten nu ökas ytterligare:

– Det är svårt att ange en siffra om hur många krigsplacerade som till slut kommer behövas, men det blir betydligt fler än i dag. Och det är en positiv utveckling för totalförsvaret.

Statistik som Pliktverket tagit fram åt SVT visar att nu har 105 av landets 290 kommuner krigsplacerat totalt 55 323 av sina anställda. Regionerna har kommit ännu längre, där har 15 av 21 regioner krigsplacerat 162 989 medarbetare.

Även privat sektorn

Många som arbetar på företag med samhällsviktig verksamhet lär också bli krigsplacerade inom en nära framtid. Främst gäller det personer vars jobb anses nödvändigt för att viktiga funktioner inte ska klappa ihop i ett krisläge.

– Kriget i Ukraina visar ju hur viktigt det är med personal inom räddningstjänsten och de som reparerar el- och vattenförsörjning. Även sjukvårdspersonal, lärare och de som sköter transporter har kompetenser som behövs på plats, säger Fredrik Stany.

Samma arbetsuppgifter

Det är arbetsgivaren som meddelar om krigsplacering, och som anställd får man inte tacka nej. Ordet krigsplacerad kan låta skrämmande, men flertalet behåller samma arbetsuppgifter som vanligt. Så länge det är fred förändras ingenting för den anställde – men skulle det bli krig träder plikten i kraft.

– Om regeringen beslutar om höjd beredskap och aktivering av allmän tjänsteplikt ska den anställde enligt lagens ordalydelse kvarstå i sin anställning. Det innebär formellt sett att man inte kan byta jobb, att man inte kan säga upp sig och att man inte får lämna landet. 

Krigsplacering och allmän tjänsteplikt

  • En krigsorganisation är en aktörs organisation vid höjd beredskap. Viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret.
  • Skyldigheten att tjänstgöra inträder först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver om allmän tjänsteplikt.
  • Allmän tjänsteplikt innebär att alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år kan kallas till att tjänstgöra i totalförsvaret vid höjd beredskap.
  • Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap.
  • Ingen individ kan ha mer än en krigsplacering och tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret.

Att bestämma vilka företag och organisationer som ska limma krigsplacera nyckelpersonal är ett pågående arbete. Den förra regeringen pekade ut följande samhällsviktiga sektorer, och den nuvarande har inte föreslagit några ändringar.

  • Ordning och säkerhet
  • Skydd av civilbefolkningen
  • Hälso- och sjukvård
  • Livsmedel och dricksvatten
  • Finansiell beredskap
  • Transporter
  • Energiförsörjning
  • Elektroniska kommunikationer och post.

Källa: MSB, m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.