Olaglig hantering av avfall är tredje största inkomstkällan efter knark och vapen i världen. Foto: Scanpix

Kriminella tjänar grova pengar på avfall

Uppdaterad
Publicerad

Olaglig hantering av avfall är tredje största inkomstkällan efter knark och vapen i världen.

Låga straff och stora vinster. Olaglig hantering av avfall omsätter stora belopp, orsakar miljöproblem i andra delar av världen och inte mycket har gjorts för att stoppa det växande problemet i Sverige. Men en medveten satsning på att stoppa transporterna börjar nu ge resultat.

De senaste åren har Sverige jobbat allt mer aktivt med att försöka stoppa de olagliga transporterna. Framförallt sedan EU uppmärksammade brister inom Sverige. Enligt kriminalinspektör Filippo Bassini, som jobbar med miljöbrott på polisen i Stockholm, har polismyndigheten nog varit lite naiv tidigare.

– Vi har satsat på annan kriminalitet istället och inte varit så framgångsrika i att identifiera den här typen av brott, säger han.

Extra pengar

Naturvårdsverket har samordnat insatserna i landet och extra pengar har avsatts. Och det har gett resultat. Från att knappt ha stoppat några transporter alls avslöjades år 2009 elva stycken. 2012 ökade antalet till 57. 

Trots att det för svensk del är ett relativt nytt område, tros det vara enormt stort.

– Det är den tredje största kriminella näringen i världen, efter droger och vapen kommer olaglig avfallshantering, säger Filippo Bassini.

Han jobbar med miljöbrott på polisen i Stockholm. Här handlar de olagliga avfallstransporterna främst om bilbatterier som går till Baltikum.

Bilbatterier stjäls runtom i hela landet, från bland annat bensinstationer och återvinningscentraler, berättar Filippo Bassini.

– Det är blyet i batterierna de vill åt, det säljs för betydligt mer i Baltikum är i Norden.

En månadslön

Han berättar att de chaufförer som gripits berättat att de blivit lovade motsvarande omkring 3000 svenska kronor för en last batterier.

– Jag har förstått att det motsvarar en normal månadslön i Baltikum.

Men från Sverige totalt sett är ändå Afrika det största mottagarområdet för avfallet. Främst handlar det om gamla bilar, bildelar, kylskåp – avfall som inte har något större värde i Sverige. Men där kan vi kan behöva tänka om, tror Filippo Bassini.

– I framtiden tror jag vi får se mer av olagliga avfallstransporter, det är en handelsvara. De människor som sysslar med det här ser det som pengar att tjäna och så måste vi också tänka, konstaterar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.