Daniel Vesterhav, kriminolog på Brå. Foto: Liselotte van der Meijs/Brå

Kriminologen: Varje illegalt vapen man får bort är bra

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns det en väldigt god tillgång på vapen i kriminella miljöer i Sverige. Men om fler illegala vapen beslagtas kommer efterfrågan på nya vapen att öka – och då är det viktigt att ha bra gränskontroller för att minska införseln, säger Daniel Vesterhav, kriminolog på Brå.

– Minskad införsel är förstås alltid bra, men frågan är hur stor efterfrågan det finns just nu på nya vapen eftersom tillgången är så god redan, säger Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet.

– Det vi ser i dag är att vapen inte längre är en förbrukningsvara på samma sätt som som förr, säger han.

Vapen återanvänds oftare

– Vi gjorde en studie om organiserad brottslighet 2016 och då pratade vi med poliser som jobbat en längre tid med det här. De sade sig se en skillnad mot för 10-15 år sedan – då var det vanligare att man gjorde sig av med ett använt vapen. Men numera återanvänds vapnen vid flera skjutningar. De kan också säljas vidare inom den kriminella miljön.

Handgranater däremot är en förbrukningsvara, så att stoppa införseln av dem är väldigt viktigt, framhåller han.

Vad gäller den nya vapenamnesti som började i går säger Daniel Vesterhav att varje illegalt vapen man får bort är bra, men att amnestier tidigare inte haft så stor inverkan på den kriminella miljön eftersom det huvudsakligen lämnas in andra vapen än de som används i kriminella kretsar.

– Men även gamla vapen som ligger undangömda i hemmen kan ju komma att användas vid våldsdåd. Vid skolskjutningar i USA har det ofta använts vapen som funnits i hemmet.

Viktigt att störa nätverken

Det viktigaste för att få ner antalet illegala vapen i samhället är dels internationell samverkan mot vapensmuggling, dels att störa de kriminella nätverken, enligt Daniel Vesterhav.

– Jobbar man generellt mot nätverken, då hittar man också vapen. Skulle man bli effektivare på att jobba mot den kriminella miljön, kommer efterfrågan på nya vapen och även smugglingen att öka. Så det är viktigt att lägga resurser både vid landets gränser och att få bort de vapen som redan finns i kriminella miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.