Kritiken har radat upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Angeles Bermudez-Svankvist har kritiserats flera gånger under sina fem år som generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Hon fick bland annat sparken som stadsdirektör i Södertälje innan hon han tillträda posten, enligt Länstidningen i Södertälje.

Aftonbladet avslöjade 2009 att Bermudez-Svankvist höll privata föreläsningar om ledarskap på arbetstid. Hon ska ha tjänat upp till 40.000 kronor per föreläsning.

Hård kritik efter SVT-granskning

När SVT granskade Fas 3 avslöjades bland annat att Arbetsförmedlingens chefer uppmanades att utåt ge bilden av ett Fas 3 som fungerar bra, med nöjda deltagare. Samtidigt satt de ansvariga med två interna rapporter som avslöjade allvarliga brister inom Fas 3.

Efter SVT:s granskning av Arbetsförmedlingens satsning på jobbcoacher tidigare i år, och som kostade fem miljarder under en femårsperiod, har hon kritiserats hårt.

Så sent som i maj kom en kritisk rapport från Riksrevisionen, enligt vilken myndigheten brister i sin hantering av ungdomsarbetslösheten.

Oppositionen, med S-ledaren Stefan Löfven i spetsen, har även kritiserat Arbetsförmedlingen för att den går med överskott och inte använder alla sina resurser för att göra insatser och utbilda arbetslösa.

Förtroendet för henne internt har också rasat genom åren.

Utsågs till årets chef 1999

Angeles Bermudez-Svankvist är tandläkare till yrket och 50 år gammal, har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen i fem år.

1999 utsågs hon till Årets chef av tidningen Chef och fick 2009 titeln Årets myndighetschef av tidningen Veckans Affärer.

Hon har tidigare under karriären varit vd för St Eriks ögonsjukhus i Stockholm och för Folktandvården i Stockholms län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer