Dödläget inte löst – Kristersson ska prövas som statsminister

Publicerad

Riksdagen kommer att hålla en omröstning om att göra M-ledaren Ulf Kristersson till ny statsminister nästa vecka. Det meddelade talman Andreas Norlén under måndagen.

Talmannen har gett besked om nästa steg i frågan om regeringsbildningen.

– De verktyg jag har håller på att ta slut, säger Andreas Norlén.

Talmannen menar därför att han inte kommer att ge ett vidare sonderingsuppdrag, utan kommer nu istället att låta riksdagen ta ställning via en statsministeromröstning.

Kristersson först ut

Omröstningen om vem som ska bli statsminister kommer att hållas nästa vecka. Norlén kommer då att lägga fram Ulf Kristersson (M) som första kandidat till statsministerstolen.

– Norléns förhoppning är det ska ändra dynamiken i partierna nu och då är väl tanken att de ska ändra sig eller att det ska klarna på något vis. När saker ställs på sin spets måste man bestämma sig, helt enkelt, säger Pontus Mattsson, SVT:s politikerreporter.

Talman Andreas Norlén. Foto: SVT

Kristersson hoppas på L och C

– Den regering som jag vill bilda kommer att föra Alliansens politik i Alliansens anda och på Alliansens villkor, säger Ulf Kristersson (M) under sin presskonferens på måndagen.

SVT rapporterade · Nästa steg i regeringsbildningen

Talmannens och M:s pressträff - detta fick vi veta:
  • Ulf Kristersson (M) föreslås som statsminister av talmannen. Stödet för honom ska prövas i riksdagen. Talmannen lägger fram förslaget på måndag, då ska Kristersson ha gett besked om vilka partier som ska ingå i regeringsalternativet.
  • Motiveringen för att Ulf Kristersson ska prövas är att han företräder det större alternativet av de block som röstade bort Stefan Löfven (S).
  • Omröstningen kan tidigast ske nästa onsdag, 14 november. 
  • Ulf Kristersson (M) säger att han accepterar talmannens förslag.
  • Annie Lööf (C) har enligt talmannen varit redo att ta sonderingsuppdraget, men endast om hon har stöd från samtliga Allianspartier. M och KD stod inte bakom det alternativet och därmed fick inte Lööf uppdraget.
I ett inlägg på Instragram beklagar Annie Lööf (C) att talmannen går vidare med en skarp omröstning i kammaren, i stället för att ge henne sonderingsuppdraget. 
 
"Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheterna att få till stånd en Alliansregering inte undersökts på djupet", skriver hon. 
09.05
Hej och välkomna till direktrapporteringen! 09:30 ska talmannen hålla pressträff och berätta hur han ska gå vidare för att vaska fram en statsminister. Talmannen, Andreas Norlén, har sagt att han ska berätta om kommande steg i arbetet med regeringsbildningen.
09.10
Ulf Kristersson (M) får sonderingsuppdraget för att bilda en regering som sedan ska testas i en omröstning i riksdagen, det erfar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
09.12
SVT finns på plats tillsammans med journalister från Sveriges övriga stora medier. Talmannen väntas komma  9.30 och ge sitt besked.
SVT finns på plats tillsammans med journalister från Sveriges övriga stora medier. Talmannen väntas komma 9.30 och ge sitt besked.
09.13
JUST NU: Ulf Kristersson får sonderingsuppdraget och ska testa stödet för en regering i riksdagen. Det erfar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
09.14
SVT Nyheters direktsändning startar 09:25, där får ni det allra senaste och kan följa talmannens pressträff i riksdagen.
09.15
Blir det någon direktsändning från presskonferensen?
@Daniel - Det blir det! 09:25 startar den, här ovanför.
09.16
SVT Nyheter har sökt Moderaterna för en kommentar om uppgifterna om att Ulf Kristersson får sonderingsuppdraget, men partiet har avböjt att kommentera.
09.18
Vad talar för att han ska lyckas den här gången?
@Veijron - Vi får se vad talmannen säger om det på pressträffen. Men en skillnad från förra gången kan ju vara det uttryckliga uppdraget att testa stödet för ett regeringsalternativ i riksdagen.
09.24
En liten sammanfattning om läget: Efter att både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) haft sonderingsuppdraget men misslyckats med att bilda regering, meddelade talmannen Andreas Norlén för en vecka sedan att han inte kommer att ge sonderingsuppdraget till någon ytterligare. Istället bjöd han in partiledarna till gruppsamtal.

Nu håller talmannen en ny pressträff och enligt SVT:s Mats Knutson kommer Norlén alltså att ge sonderingsuppdraget till Kristersson igen, och stödet för hans regeringsalternativ ska prövas i kammaren.
09.24
Ifall han hittar ett regeringsalternativ kommer det då prövas i rikstaden?
Enligt uppgifter till SVT:s Mats Knutson så ska man göra det.
09.26
Nu är direktsändningen igång! SVT:s politikreportrar Ulf Hambraeus och Pontus Mattsson ger er färska analyser..
09.27
Pontus Mattsson påminner om att det krävs fyra omröstningar och fyra avslag i riksdagen för att det ska bli extra val.
09.28
M-ledaren Ulf Kristersson får idag ett nytt sonderingsuppdrag och ska testa sitt alternativ i en omröstning i riksdagen. @svtnyheter #svpol

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet