Jan Björklund (L), Per Bolund (MP) och Ulf Kristersson (M) i Agenda. Foto: SVT

Kristersson (M): Regeringen har nått vägs ände

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, säger i Agenda att regeringen har nått vägs ände vad gäller skattehöjningar.

– Regeringen utmanar ödet, säger han. Medan Per Bolund (MP), biträdande finansminister, säger att skattehöjningarna behövs för att satsa på en bättre välfärd.

Per Bolund säger också att han inte ser att allianspartierna är eniga om att försöka stoppa delar av regeringens budget:

– De är djupt oeniga. De är beredda att skapa politiskt kaos men är oeniga om vilken väg de ska välja. De har ingen linje. I stället borde de använda energin till att föra samtal och hitta lösningar, säger Per Bolund.

Agenda

Kristersson: Regeringen har fått löpa amok

Ulf Kristersson säger att regeringen har fått ”löpa amok” med sina skattehöjningar, men nu har den inte majoritet i riksdagen och då får den ta konsekvenserna av det.

– Regeringen måste respektera riksdagen.

Analys Margit Silberstein: Skatterna kan vara ett farligt vapen 

Striden nu handlar framför allt om införandet av flygskatt, att fler ska betala statlig inkomstskatt och om småföretagarskatter. Ulf Kristersson har kallat det här för ”sämsta skattereformen hittills” och ett ”grundskott mot skattesystemet”. Vad är det som är så illa?

– Värst är marginalskatterna. Vi kommer tillbaka till samma höga marginalskatter som på 70- och 80-talen. Skatterna höjs steg för steg. Det är små steg varje år, men efter tio år kommer man att upptäcka att det här går inte. Det är en konfiskatorisk lagstiftning som hindrar arbete, säger Ulf Kristersson.

Bolund: Verkligheten Ulfs värsta fiende

Medan Per Bolund hävdar att ”verkligheten är Ulfs värsta fiende” och framhåller att det är 40 miljarders överskott i statsfinanserna och att 150.000 fler har ett arbete nu än under den förra regeringen.

– Vi har höjt skatterna för vi hade 60 miljarder i underskott efter den förra regeringen. Det behövs investeringar för välfärden och skolan, säger Bolund.

Läs mer: Konflikten om skatterna tillbaka i politiken 

Ulf Kristersson menar att det är självklart att det blir ökade skatteintäkter i en högkonjunktur. Och att staten aldrig bör ta mer än hälften av inkomstökningarna:

– Hälften kvar är defintivt gränsen! Ta aldrig mer!

Per Bolund säger att regeringen behöver titta både på höjda och sänkta skatter, men att det är farligt att sätta skarpa gränser.

– Vi höjer skatterna på utsläpp men sänker till exempel för småföretag som ska göra sin första anställning.

Björklund: Stoppa skadliga skattehöjningar

Liberalernas ledare Lars Björklund som också gästade Agenda, säger att det viktiga för Allianspartierna är att stoppa regeringens ”skadliga skattehöjningar”.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha en gemensam alliansbudget till hösten. Centerpartiet vill bryta ut delar av regeringens budget. Liberalerna vill att riksdagen ska kräva att regeringen drar tillbaka sina skattehöjningar, annars tänker man rikta en misstroendeförklaring mot till exempel finansministern.

Varför har allianspartierna inte kommit överens om ett enda sätt att stoppa det de inte gillar i budgeten?

– Besluten ska fattas först i november-december och vi kommer att enas innan dess, säger Björklund.

Om Liberalernas förslag skulle bli verklighet och det blir en misstroendeförklaring mot finansministern – vad händer sedan?

”Svårt tro att regeringen utlyser nyval”

– Först och främst är det ytterst osannolikt. I en demokrati bestämmer det folkvalda parlamentet.  Om en majoritet där säger att skatterna inte ska höjas, då är det svårt att tro att regeringen skulle gå emot det. Regeringen måste räkna med att om den inte följer riksdagens beslut, så kan en majoritet avsätta ett statsråd, säger Jan Björklund.

Björklund säger att det är statsministern som avgör vad som händer, men att han har svårt att tro att regeringen skulle utlysa nyval ”för tre skattehöjningars skull”.

Han säger också att om regeringen bjuder in oppositionen till förhandlingar om skatterna, så kommer alla oppositionspartierna att komma dit.

– Men det räcker inte med en inbjudan, han måste också vara beredd att backa från förslagen.

Fotnot: Alla fyra partiledarna i Alliansen var inbjudna till Agenda. Tre av dem tackade nej och meddelade att de gärna kommer när de har något gemensamt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet