Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är övertygad om att de extra miljarderna kommer att göra skillnad. Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte lika övertygad. Foto: SVT Aktuellt

Kristersson om kommunmiljarderna: ”Vi har prioriterat åt regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Ulf Kristersson anser att ytterligare miljarder till kommunerna är nödvändigt för att stilla ett skriande behov.
– När regeringen inte gjorde det tog vi över ansvaret och gjorde det åt regeringen, säger han i SVT:s Aktuellt.
Finansminister Magdalena Andersson däremot är kritisk till agerandet.

M, KD, SD och V har drivit igenom att landets kommuner och regioner ska få 7,5 miljarder kronor i statsbidrag under 2020. Det är 2,5 miljarder mer än januaripartierna S, MP, C och L tidigare beslutat om.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är övertygad om att de extra miljarderna kommer att göra skillnad.

– Ni satsar på saker som friår i ett läge där alla landets kommuner har allvarliga bekymmer med uppsägningar, nedskärningar och brist på pengar. Då måste man se verkligheten i vitögat och prioritera rätt. Och när regeringen inte gjorde det tog vi över ansvaret och gjorde det åt regeringen, säger han i Aktuellt.

Finansministern kritisk

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte lika övertygad.

– Man ska sätta 140 miljarder i skattesänkningar som Ulf Kristersson var med och genomförde i perspektiv. Det är kostnaden för hela den svenska äldreomsorgen. Det ska jämföras med 2 miljarder i en engångssatsning till kommunerna, säger hon.

Magdalena Andersson är kritisk till att oppositionen bryter ut en post ur vårbudgeten. Med hoppande majoriteter i riksdagen riskerar budgetprocessen att ”bli mer grekisk”, säger hon i Aktuellt.

– Jag tycker det är bra att det blir mer pengar till välfärden men jag ser att vi behöver stora resurstillskott under de kommande åren. Ska man långsiktigt säkra resurser till välfärden behöver man ha ordning och reda i budgetprocessen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer