SD:s partiledare Jimmie Åkesson och M:s partiledare Ulf Kirstersson. Foto: Anders Wiklund/TT, SVT

Kristersson om SD-kritiken: ”Ett sjaskigt politiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad

Ett politiskt spel. Så ser Moderatledaren Ulf Kristersson på den kritik som riktats mot honom efter att han närmat sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är ett delvis ganska sjaskigt politiskt spel, med ständiga brutala anklagelser mot varandra, säger han i SVT:s ”Mats möter”.

Ulf Kristersson menar att polariseringen inom svensk politik har gått långt och att debatterna i riksdagen börjar likna den på sociala medier.

– Det är en förfärlig utveckling. Jag kommer att göra det jag tror på, och jag tror på att prata med alla för att lösa stora viktiga problem, säger han.

Centerpartiets partisekreterare har kallat er för ytterkantsparti, hur reagerar du på det?

– Jag tycker att det är dumheter. Moderaterna är ett parti som de aktivt sökte regeringsmakten med för bara ett år sedan. I dag tycker vi samma saker som vi tyckte då. De vill bara peka finger, istället för att ta itu med viktiga frågor, men jag tänker inte svara med samma mynt.

Är en alliansregering ens möjlig längre?

– På en nationell nivå är Alliansen sprucken, men den lever på många ställen lokalt. Just nu är den inte möjlig, men mitt erbjudande står fast. Min famn kommer att vara öppen för fler borgerliga partier i en borgerlig regering, så länge man respekterar att det inte går att önska bort riksdagspartier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.