Kristina Nilsson (S) om ny utredning om surrogatmödraskap

Publicerad

I söndagens Agenda möttes Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott och Filippa Reinfeldt (M), hbtq-politisk talesperson för Moderaterna i en debatt om surrogatmödraskap.

I somras lanserade Moderaterna en kampanj för att ändra lagen och tillåta altruistiskt surrogatmödraskap inom den svenska vården – men långt ifrån alla partier vill se en sådan ändring.

– Hur ska vi vara säkra på att det inte handlar om ekonomisk kompensation eller någon form av emotionella påtryckningar, frågade sig Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, under debatten

Socialdemokraterna menar att surrogatmödraskap kan innebära påtryckningar för kvinnorna även om inga pengar är inblandade.

”Lagstiftningen måste följa med”

2016 kom en statlig utredning som sa nej till att införa altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige och Moderaterna vill att det görs en ny utredning.

– Det viktigt är att få till någon form av regelverk, det är därför vi vill se en förnyad utredning, säger Filippa Reinfeldt (M), hbtq-politisk talesperson för Moderaterna.

– Jag har svårt att se att det fanns sådana brister i den utredning som redan har gjorts så att man med en ny utredning skulle kunna hitta något slags kontrollsystem. Överhuvudtaget ställer jag mig frågade till hur kontrollstystem ska kunna fungera i praktiken, till exempel om det visar sig när kvinnan redan är gravid att det finns ekonomiska incitament, säger Kristina Nilsson (S).

– Lagstiftningen måste följa med, vi måste ha ett regelverk som skyddar kvinnorna, säger Filippa Reinfeldt (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer