Christina Hedman om varför hon menar att modersmålsundervisning är viktigt. Foto: Jessica Gow/TT

Kritik mot KD:s förslag om slopad modersmålsundervisning

Publicerad

Kristdemokraterna vill lägga ner modersmålsundervisningen i svenska skolor. Christina Hedman, professor i svenska som andraspråk vid Stockholms universitet, tycker att politikerna borde titta närmare på forskningen.

Kristdemokraterna menar att det finns en rad brister i modersmålsundervisningen, bland annat att många lärare inte är behöriga och att var fjärde skola inte får godkänt av Skolinspektionen. 

Christina Hedman, professor i svenska som andraspråk med didaktisk inriktning, håller inte med om att dessa problem löser sig genom att ämnet slopas.

– Jag skulle vilja att Kristdemokraterna och andra politiker tittar närmare på en statlig utredning från förra året. Där finns en gedigen forskningsgenomgång av modersmålsämnet. Man ser att ämnet är eftersatt, men man kommer fram till andra slutsatser – att man snarare behöver göra mer plats för ämnet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.