Kritik mot ny vårdmyndighet

Publicerad

Regeringen startar en ny tillsynsmyndighet för vård och omsorg som kostar över 600 miljoner kronor om året. Men regeringens egen utredare är kritisk.

-Vi vill ha en starkare tillsyn. Det är en viktig del i patientsäkerhetsarbetet, alltså att följa upp misstag som begås för att bygga det förtroende som sjukvården och omsorgen måste ha, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.

Den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg får en budget på 376 miljoner kronor för 2013 och 651 miljoner för 2014.

En del av pengarna tas från Socialstyrelsen eftersom en del av arbetsuppgifterna överförs till den nya myndigheten.

”Bara halvvägs”
Men regeringens särskilda utredare Stefan Carlsson är kritisk och tycker att regeringen bara kommer halvvägs.

I hans förslag samlas all tillsynsverksamhet från de olika vårdmyndigheterna under ett tak.

-I regeringens lösning gör man bara en tillsyn av det som ligger på Socialstyrelsen. Jag hade önskat att man gick hela vägen från början, säger han.

Men regeringen valde att starta den nya myndigheten parallellt med förslaget som är ute på remiss.

I juni blev Hägglund en aning förvånad när hans allianskamrat, Kent Persson (M), föreslog en särskild inspektion för äldrevården, till synes helt ovetande om den nya myndigheten som var på gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer