Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningen av ordningsvakter kritiseras: ”Viktigt med rätt kunskap” Foto: Daniel Holst/SVT

Utbildningen av ordningsvakter kritiseras: ”Viktigt med rätt kunskap”

Publicerad

Debatten om ordningsvakters utbildning har ännu en gång blossat upp, efter att en man dog i samband med ett ingripande från två ordningsvakter.

Men redan förra året föreslog en statlig utredning att utbildningen skulle fördubblas.

Förra året presenterade Agneta Bäcklund en utredning för regeringen om ordningsvakter. Bland annat lyfte hon att användningen av ordningsvakter har ökat från att bara stå vid krogar och konserter, till att nu finnas lite överallt. Därför hamnar ordningsvakter, enligt henne, ofta i konfliktfyllda situationer – likt den som uppstod vid tunnelbaneperrong i Stockholm i helgen.

Agneta Bäcklunds utredning föreslog även att utbildningen av ordningsvakter ska utökas från 80 till 160 timmar, vilket väntas bli lag i juli nästa år.

– Det är viktigt att ordningsvakter har rätt kunskap om hur man använder våld i en konfliktsituation, säger hon.

Kritik från olika håll

Att ordningsvakternas utbildning behöver förstärkas fick medhåll från bland annat Amnesty, justitiekanslern och polisen, berättar Bäcklund.

– Vår slutsats var att utbildningen behövde förstärkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer