Foto: TT/Anna Molander

Kritiken mot Socialstyrelsens utredning av HPV-test: “Det går väldigt trögt”

Publicerad

Socialstyrelsen utreder om kvinnor ska kunna testa sig för HPV-virus hemma under coronapandemin. Patientorganisationen Nätverket mot gynekologisk cancer, som drivit frågan, är kritiska till att besked dröjer.
– Det drabbar unga kvinnor, säger Barbro Sjölander, ordförande. 

Under snart en månads tid har cellprovtagningar för att upptäcka förstadiet till livmoderhalscancer pausats i ett tiotal av landets regioner, av risk för smittspridning av coronaviruset. 

Patientorganisationen Nätverket mot gynekologisk cancer vill att de kvinnor som nu går miste om cellprov i stället ska erbjudas självprovtagning för HPV-virus – som orsakar cellförändringar – i hemmet. Socialstyrelsen utreder just nu frågan, men beslut dröjer. 

- Det går väldigt trögt. Man kan inte låta regionerna stoppa cellprovtagningar utan att man under tiden accepterar en tillfällig föreskrift som tillåter hemtest för HPV, säger Barbro Sjölander, som är ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer.

”Ett virus slår ut ett annat”

Hon tycker att det går för långsamt för myndigheten att ändra sina föreskrifter och fatta beslut i frågan. 

– Det tar alldeles för lång tid. Regeringen tar fram den ena föreskriften efter den andra under krisen, varför ska det här vara så fruktansvärt invecklat? Som det är nu slår ett virus ut ett annat virus.

Barbro Sjölander är också kritisk till att Socialstyrelsen säger sig behöva göra en medicinsk bedömning av de självtester som finns för HPV-virus. Självprovtagning används redan idag i vissa regioner för att fånga upp de kvinnor som uteblir från cellprov. 

– Jag tycker att det är väldigt upprörande att Socialstyrelsen ska göra en ny studie. Det här är en unik situation. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer