Kritiker: Tillväxtverket når inte målen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Tillväxtverket ifrågasätts för sin vidlyftiga representation kritiseras nu myndigheten för att den inte tillräckligt bra lyckas med sitt mål.

Tillväxtverket har stora mål och visioner. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att skapa fler och växande företag, stärkt regional utveckling och det ska bli enklare att starta företag.

Näringsminister Annie  Lööf är ansvarig för myndigheten.
 

Hur många företag har Tillväxtverket varit med och skapa?

-Det är sådana siffror man får ställa till generaldirektören och Tillväxtverket. Men Tillväxtverket är den myndighet som ska se till att förverkliga och genomföra det som regeringen fattar beslut om. Och för mig som näringsminister så är ju den absolut viktigaste målsättningen att fler företag växer fram och att fler jobb skapas, säger Annie Lööf (c) till SVT.

Slutsatser baserade på prognoser
Näringsministern vet inte hur många företag myndigheten skapat de senaste sex åren. Det vet inte myndigheten heller. Enligt årsredovisningen har man bidragit till nästan 27.000 nya jobb och knappt hälften så många företag. Men tittar man närmare visar det sig att verkets uppgift bygger på prognoser från de som ansökt om pengar.

När det gäller företagandet visar EU-statistik snarare att antalet och andelen företagare i Sverige minskar. Samtidigt är arbetslösheten högre i dag jämfört med för ett år sedan.

Dock har det blivit fler företag. Men det beror på att många ensamföretagare driver två företag samtidigt.

Byråkratiskt
Tillväxtverket har tillsammans med regeringen ansvaret för att öka tillväxten och företagandet i Sverige. Men resultatet hittills är magert. Andelen företagare i Sverige minskar och ligger i dag under genomsnittet i Europa. Nu kommer kritiken.

-På sina håll är det väldigt byråkratiskt. Och det är den kritiken som jag har fört fram. Ibland är det så att de små projektägarna får vänta på pengar väldigt länge. Man måste ha likviditet och det gör att folk kanske inte söker för att de har inte råd att söka de här stöden, säger Jens Nilsson (s), EU-parlamentariker.

Enligt Jens Nilsson så har Tillväxtverket blivit en tillväxtbroms. Det har tagit för lång tid att dela ut pengar, pengarna går till fel saker och det blir för mycket byråkrati. Hur tänker du kring det?

-Under nästkommande år så inleds en ny programperiod för EU:s regionala tillväxtpengar och det är Tillväxtverket som har ansvaret att fördela dessa. Vi är nu mitt uppe i en utvärderingsprocess för att se till att regelkrånglet minskar och se till så att det blir en snabbare handläggningstid, säger näringsminister Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet