Foto: TT

Kritiserad polistävling stoppas – intern kritik hemligstämplas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer inte att fortsätta med de kritiserade utnämningarna av ”Månadens bubblare”. Samtidigt hemligstämplas flera uppgifter om den interna kritiken mot tävlingen. Bland annat vill man inte berätta hur många som är kritiska, eftersom den uppgiften skulle hota både polisens verksamhet och totalförsvaret.

”Månadens bubblare” utsågs inom trafikpolisen i Region Mitt under hösten. ”Bubblare” var de polisområden som åstadkommit de största ökningarna av andelen blåsprover eller fortkörningsböter för de som kör 6-9 kilometer för fort.

Utnämningen hade orsakat 26 kommentarer på polisens intranät varav de flesta mycket kritiska. ”Månadens bubblare” beskrevs bland annat som en ”tävling att bötfälla vanliga samhällsmedborgare”.

När SVT i januari intervjuade polisens presstalesperson Mikael Hedström så försvarade han utnämningarna med att de ingick i polisens nya trafikstrategi som var baserad på kunskap från trafikforskare. Men samtidigt skulle bubblar-satsningen utvärderas.

Nu meddelar polisen att det inte blir någon fortsättning på ”Månadens bubblare”.

”Nej, vi kommer inte att fortsätta på samma sätt eller form som tidigare”, skriver presstalespersonen Johan Kockum till SVT. Enligt Kockum har polisen ”tagit till oss kritiken, och det är beklagligt att vi inte har lyckats med det vi ville uppnå nämligen att kommunicera hur viktigt polisens trafikarbete är för att minska antal dödade och skadade i trafiken.”

Hemligt antal kritiker

Samtidigt har polisen lämnat olika budskap om kritikens omfattning. I SVT:s intervju invände Mikael Hedström mot beskrivningen att det var många kommentarer:

– Nää, så mycket var det inte.

SVT begärde därför ut namnen på kritikerna, men fick nej – bland annat med hänvisning till att det skulle röra sig om ”ett stort antal” namn.

SVT har därför begärt att få veta antalet personer bakom kommentarerna, men även denna uppgift omfattas enligt polisen av sekretess.

Om antalet kommentarer blev offentliga skulle det, precis som de enskilda namnen, innebära en risk för både polisens framtida verksamhet och det svenska totalförsvaret, menar polisens Region Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.