Barn på en förskola i Stockholm på Barnsäkerhetens dag 21 maj 2014. Foto: TT

Kritiserade barnförsäkringar ska ses över

Uppdaterad
Publicerad

Barnförsäkringar har kritiserats hårt sedan barn nekats försäkring till exempel på grund av fetma. Men nu ska regeringen se över lagstiftningen.

SVT har tidigare berättat om bland andra Xana som föddes för tidigt och därför nekades barnförsäkring. Det finns flera liknande fall där barn nekas försäkring, till exempel på grund av fetma eller sjukdom. Men nu ska regeringen se över lagstiftningen.

– Rätten till försäkring är viktig. Den särskilda utredaren ska gå igenom om försäkringsbolagen följt de regler vi har, på vilka grunder man säger nej eller kräver att försäkringstagaren ska betala en högre premie. Utredaren ska också lägga förslag till förändring om det behövs, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Lagstiftning redan 2006

Redan 2006 lagstiftades det om att försäkringsbolag inte har rätt att neka någon en personförsäkring. 2011 infördes även bestämmelser som begränsade försäkringsbolagens tillgång till känsliga hälsouppgifter.

– Trots att vi har lagstiftat kring dessa försäkringar, så får vi rapporter om att barn har nekats, säger Beatrice Ask (M). Det handlar till exempel om för högt BMI eller andra ”sjukdomar” på oklara grunder.

I november berättade mamman Maud Östh för SVT GävleDala om hur hon blivit tillfrågad av ett försäkringsbolag om hur många bilringar hennes son har. Det slutade med att hon inte kunde teckna någon försäkring.

Kan få ta ut högre premie

På Konsumenternas försäkringsbyrå som stöter på den här typen av fall,  välkomnar man beskedet att regeringen ska se över lagen.

Finns det fall där det är rätt att neka en försäkring?

– Försäkringsbolagen måste få det att fungera, så det kan finnas fall där bolagen har rätt att ta ut en högre premie, men då måste det vara klarlagt och granskat individuellt, från fall till fall, säger Beatrice Ask.

Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket, ska utreda uppdraget som ska redovisas 1 juni 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer