Kritiserade SD-politikern: Jag tänker inte avgå frivilligt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kritiserade gruppledare i Bollnäs, Pär Norling, har inga planer på att avgå frivilligt efter stormen kring hans uttalanden i SVT om att förbjuda islam.

Norling säger till SVT Nyheter i dag att han bara fått positiva reaktioner under dagen – undantaget distriktsordföranden Roger Hedlund som vill utesluta honom.

Hedlund har startat ett uteslutningsärende, och menar att det i praktiken redan är avgjort.

– Rent demokratiskt har han rätt att uttala sig men han kommer att uteslutas, så slutar det ju, säger Hedlund till SVT Nyheter.

Det är Pär Norlings uttalanden, bland annat om att förbjuda religionen islam, som ledde till distriktsordförandens agerande.

– Från vår sida är det tydligt att han överträtt vad partiet står för.

Kommer han att sitta kvar på sin post medan utredningen pågår?

– Det handlar om en kort tid men vi uppmanar honom så klart att ta en paus.

Men Pär Norling säger till SVT Nyheter att han inte har några som helst planer på att avsluta sina uppdrag.

Han säger att han – undantaget distriktsordföranden – bara fått positiva reaktioner på sitt utspel, och att hans åsikter delas av många, både inom och utom partiet.

En bild som tillbakavisas av Roger Hedlund.

– Så är det absolut inte, det är en uppfattning han fått i sin isolerade tillvaro.

Finns det något Pär Norling kan göra för att rädda detta?

– Nej, det går inte. Han har förbrukat sitt förtroende med det här uttalandet. Det är inget jag kan backa från, säger Hedlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.