Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kritiserat vårdförslag dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen återkallar den hårt kritiserade propositionen om det fria vårdvalet. Detta efter att lagrådet kritiserat förslaget. Men redan i vår avser regeringen att lägga fram ett liknande förslag.

Det var i tisdags som lagrådet slog fast att den knappt tre veckor långa remisstiden för förslaget var ”orimligt kort” och att regeringen inte förklarat varför lagändringen måste införas så snabbt. Lagrådet riktade även kritik mot att regeringen valt bort flera viktiga remissinstanser, något som nu alltså fått regeringen att dra tillbaka propositionen.

-Det här är ett moras för den svaga vänsterregeringen som inte ens klarar av att bereda och lägga ett förslag inför riksdagen, säger Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiska talesperson i riksdagen.

Regeringen ger dock inte upp utan avser att återkomma med ett nytt förslag till riksdagen för ett beslut i vår som ska börja gälla den första juli

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström anser nämligen att förslaget i sig, att ta bort tvånget för landstingen att ha vårdvalssystem, är något som stärker landstingens självbestämmande samtidig som patienternas rätt att välja vårdcentral kvarstår.

Vårdvalet fick nyligen bred kritik av Riksrevisionen för att leda till ojämlik vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer