Krögare vill ha stödpaket efter besked om alkoholförbud

Uppdaterad
Publicerad

Krögaren Danyel Couet menar att det nya alkoholförbudet är en ”nådastöt” för branschen och efterlyser specifika stödpaket. Men socialminister Lena Hallengren (S) anser att åtgärderna är oundvikliga för att förhindra ytterligare smittspridning.

– Väldigt många drabbas väldigt hårt, det här är inget undantag, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Regeringens besked att införa ett alkoholförbud på restauranger och krogar efter klockan 22 har fått landets krögare att rasa.

Stjärnkocken Danyel Couet menar att det innebär en ”katastrof” för en bransch som har drabbats hårt av pandemin och redan har ”varit nere för räkning”.

Coronapandemin

– Det blir en nådastöt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Det måste finnas en rättvisa, det är det vi är ute efter. Man kan inte låta en bransch ta smällen för något som alla andra gör, säger han.

”Man måste hjälpa oss”

Danyel Couet anser att åtgärderna mot just krogbranschen är missriktade då det samtidigt finns en stor trängsel i kollektivtrafik och köpcentran. Han efterlyser nu specifika stödpaket för att krogarna ska kunna överleva.

– Vill man göra det här måste man hjälpa oss att kunna genomföra det. Nu finns det inte en chans på jordklotet, säger han.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att beslutet är ett av många nödvändiga som har fattats för att bekämpa pandemin.

– Jag har väldigt stor förståelse för att det är tufft. Så är det. Den här pandemin är inte snäll mot någon kan man säga, vare sig sett till hälsan eller ekonomin. Det är väldigt många som drabbas väldigt hårt, det här är inget undantag. Och det är klart att vi vidtar de åtgärder vi kan, säger hon i Morgonstudion.

”Kan inte börja in änden kompensation”

Lena Hallengren pekar på att just krogmiljön, till skillnad från kollektivtrafik och köpcentran, främjar socialt umgänge över längre tid och därmed har bedömts utgöra en särskild riskmiljö för smittspridning.

– Vi har verkligen sparat på de åtgärder som vi tyckt att vi kan spara på. Vi ska inte sätta in dem i onödan, vi ska inte ha dem för länge. Men vi måste använda de verktyg vi har, säger hon, och betonar att de stöd som finns även gäller krogbranshcen.

– Det finns ju många olika stöd som har presenterats och riktar sig till hela näringslivet. Både till små och stora företag. Och till både arbetsgivare och arbetstagare. Och vi följer naturligtvis det här fortsättningsvis. Men vi kan inte börja i änden kompensation och fundera på hur sedan ska bekämpa covid, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet