Astra Zenecas vaccin har nu godkänts för bruk inom EU – men flera frågor återstår fortfarande, säger SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Analys: Hjälpen dröjer – men den är på väg

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vaccin är vägen tillbaka till ett mer normalt liv, och otåligheten är stor bland alla som väntar på sprutorna. Astra Zenecas leveransproblem gör att hjälpen kan dröja lite längre, men läget ser ändå ljust ut framöver, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

I läkemedelsbranschen är det här ingen stor sak. Vaccinleveranser blir då och då försenade, liksom andra mediciner. Skillnaden denna gång är att miljoner människor i hela Europa väntar otåligt på sprutorna, och på att livet ska bli mer normalt. 

Därför är det olyckligt att Astra Zeneca inte kan leverera så mycket vaccin som de utlovat kommande veckor. Sverige får 400.000 doser, när vi väntat oss en miljon. Det innebär att 200.000 personer, istället för en halv miljon, kan vaccineras i februari. 

Att EU i dag godkände Astra Zenecas vaccin var väntat, även om effekten för äldre än 65 år är osäker. Bolagets vaccin har hittills inte testats tillräckligt på denna grupp.

Flera frågor återstår efter dagens besked.

Osäkert om sprutan helt blockerar infektion

I höstas uppgav Astra Zeneca att sprutorna ger ett skydd mot covid-19 på mellan 62 och 90 procent, beroende på vilken dos som getts. Doseringen som gav ett 90-procentigt skydd upptäcktes när en grupp testpersoner av misstag fick en mindre dos av vaccinet än som var tänkt. EU:s läkemedelsmyndighet bedömer i sitt godkännande idag att vaccinet ger 60 procents skydd mot sjukdomen, och alltså har ungefär samma effekt som influensavaccin.  

Vaccinet tycks kunna ge ett högt skydd mot att bli sjuk i covid-19 men det är osäkert om sprutorna helt blockerar infektionen, och vilken effekt det i så fall har på smittspridningen, samt hur länge skyddet håller.

Förhoppningsvis kommer en hel del att klarna kommande veckor. Astra Zeneca gör just nu en till stor studie om sitt vaccin i USA, där betydligt fler äldre ingår, så snart kommer mer data finnas om hur effektivt skydd sprutorna ger för personer över 65 år. Studien väntas också klargöra vilken dosering som ger bäst skydd. Resultaten från den amerikanska studien ska vara klara inom några veckor. 

Svenska myndigheter kan få en utmaning i att motivera människor att vilja ta Astra Zenecas vaccin, som är mindre effektivt än Modernas och Pfizer/BioNtechs vaccin. Deras sprutor ger ett 95-procentigt skydd, och ökade leveranser väntas under våren. Båda bolagen ska, enligt Sveriges vaccinsamordnare, få tillgång till fler fabriker kommande veckor och ska då kunna öka produktionen av sina vaccin rejält. Totalt har Sverige avtal om att få vaccin från bolagen som räcker till drygt fem miljoner människor. EU förhandlar just nu om att fördubbla kontraktet om doser från Pfizer/ BioNtech.

”Hjälpen är på väg”

EU granskar även ett vaccin från Janssen, som idag presenterade positiva resultat. Deras vaccin, som bara behöver ges i en dos och klarar sig flera månader i kylskåp, ger 66 procents skydd mot svår till måttlig sjukdom i covid-19. Sverige har via EU avtal om att få vaccin från bolaget som räcker till 4,5 miljoner människor och ett godkännande i EU kan komma snabbt. 

Samtidigt finns orosmoln, i form av de nya misstänkt mer smittsamma varianter som sprids både i Storbritannien och i Sydafrika. Janssens vaccin tycks vara mindre effektivt mot den sydafrikanska varianten. Viktigt dock är att vaccinet verkar skydda lika bra mot svår sjukdom även i Sydafrika. 

Senare i vår väntas även resultat från tyska Curevac, som tar fram ett vaccin med samma mRNA-teknik som Pfizer / BioNtech och Moderna använder, och som EU redan har avtal med. 

Så för alla som otåligt väntar på sprutorna finns bara en sak att säga: Håll ut. Hjälpen är på väg, även om den dröjer lite.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.