Helena Zachariasson. Foto: Anders Mohlin

KRÖNIKA: Konstigt fall eller konstiga konspirationsteorier

Hur men inte varför. Det blev det bestående intrycket efter att hovrätten i dag avslutade sina förhandlingar. Det lilla hopp Lisa Holms familj närde att få ett svar på varför hon utsattes för det bestialiska dådet blev inte infriat. SVT:s reporter Helena Zachariasson som följt fallet kommenterar på plats från slutpläderingarna i Skövde.

Det är lite som Twin Peaks, sa Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck när hon hävdade att hennes klient kan ha blivit utsatt för en stor konspiration som gjort att han oskyldigt dömts av tingsrätten. Visst finns likheter med den kultförklarade 90-talsserien. Det handlar om en vacker 17-årig flicka som dödas i en idyllisk trakt där det finns vissa gåtfulla element som ödehus, rika godsägare och sin beskärda del av speciella människor.

Men Rönnbäcks teori om riggad utredning förefaller som ett skott i luften när den ställs mot den omfattande tekniska bevisning som visat på Nerijus Bilevicius blod och DNA på Lisa Holms kläder, mordplatsen och mordredskap. Att hans blod skulle vara gammalt från när han jobbade i ladan ett halvår tidigare avvisas av kriminaltekniker – blod måste vara färskt och blött för att avge DNA får rätten förklarat för sig. Trots det svingar Rönnbäck åt höger och vänster – talar om fuktig lada som kan ha blött upp blodet, skumma poliser som kan ha planterat bevis och hotfulla män som kanske tagit sig in i Bilevicius lägenhet för att sätta dit honom. Hon låter ingen gå fri från kritik: Missing people ställde till det, polisen ställde till det och Nationellt Forensiskt Centrum gjorde säkert också det, enligt hennes slutplädering.

Är det fallet som är konstigt eller bara teorierna om konspiration? Det ska nu hovrätten avgöra. 

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm tar försvarets linje med ro. Metodiskt går han igenom det händelseförlopp som han utgår från ska ha skett och bemöter varje skott från försvarssidan. Han avfärdar Bilevicius hustrus nya vittnesmål där hon än en gång ändrar sin berättelse och nu ger sin make ett alibi för tiden för mordet. Rönnbäck gör dock sitt jobb genom att föra fram sin klients ståndpunkt att han är helt oskyldig. Och hennes klient tiger som muren. Målsägarbiträde Tore Brandtler är i stället mer upprörd över konspirationsteorin.

Jag kan inte få in i mitt huvud hur man kan påstå eller antyda det, säger han under sitt anförande.

Mest upprörd över försvarets slutplädering är Lisas pappa. Han kan inte hålla sig utan skriker rakt ut mot Rönnbäck: Sluta ljug! och tar sig sedan för huvudet och skakar i hela kroppen. Det smärtar att se en sådan frustration och bottenlös sorg. För han får ju inte de svar han vill ha. Hur den 17-åriga Lisa Holm bragdes om livet vet vi till en ganska stor säkerhet nu, efter teknisk bevisning, obduktioner och vittnesmål. Men varför – det kommer vi aldrig få veta. Så precis som i Twin Peaks, slutar denna fruktansvärda historia lika mystiskt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet