Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och barnen Oscar och Estelle på Öland i somras. Foto: SVT

Kronprinsessan oroar sig över plast i haven – Estelle var täckt i mikroplast

Publicerad

Konsekvenserna av vårt användande av plast syns allt tydligare i våra hav. Kronprinsessan Victoria är en av dem som uppmärksammar nedskräpningen.

–Jag tycker överhuvudtaget att det är så mycket och så vanligt med nedskräpning i naturen, att man hittar saker som inte är från naturen, säger hon i SVT:s dokumentär ”Året med Kungafamiljen”.

Kronprinsessan Victoria har sedan flera år tillbaka jobbat med FN:s globala mål för hållbar utveckling och invigde tidigare i år Håll Sverige Rent-dagen. På olika sätt har hon engagerat sig för miljö och klimat i stora som små sammanhang.

I SVT:s ”Året med Kungafamiljen” tar hon med familjen på promenad för att plocka skräp längs stranden på Öland och berättar om första gången hon stötte på mikroplast på riktigt.

– Estelle gick ner och badade i vattnet och kom sen upp och jag torkade av henne och insåg att hon var täckt av sand. Och samtidigt som jag insåg att hon var täckt av sand insåg jag att vi var på en stenstrand, det fanns ingen sand utan det var ju bara plastpartiklar, säger hon.

Se intervjun i videon ovan.

Se dokumentären ”Året med Kungafamiljen” i SVT Play eller SVT1 kl 20 den 1/1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.