• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det har brunnit i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

– Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning, säger Nina Nelson Follin, chefläkare, i Aktuellt. Foto: SVT

KS backar – helt extern utredning

Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset backar efter kritiken. Utredningen av KI-kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset kommer att ledas av en helt extern part.

Det första beskedet var att utredningen skulle ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter skulle oberoende, externa experter ingå i utredningen.

Ändrar sig

Men i SVT:s Aktuellt berättar Nina Nelson Follin nu att de har ändrat sig.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkter som framkommit. Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning, säger hon.

”Ville inte granska oss själva”

Nina Nelson Follin hävdar att KS inte enbart ville granska sig själva, men att man nu tänkt om.

– Det var inte så att vi tyckte det var rimligt att granska oss själva enbart, vi ville ha ett väsentligt externt inslag. Men det här är väldigt allvarliga saker och det är väldigt viktigt att det tas emot på ett seriöst sätt. Det finns en risk att man kan uppfattas som jävig.

KS har inte bestämt vem eller vilka som ska hålla i utredningen.

– Nej, det har gått så oerhört kort tid. Men en extern part ja. Det är viktigt att det finns en bred sammansättning av kompetens och klokskap, säger Nina Nelson Follin.

Två patienter dog

Tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade på sjukhuset. Två av patienterna har dött.

– Som läkare och människa är jag bedrövad och ser väldigt allvarligt på det. Jag tycker att det är viktigt att lyfta på alla stenar och titta om det är något vi kunde ha gjort annorlunda, säger Nina Nelson Follin, som dock betonar att hon inte arbetade på Karolinska när operationerna ägde rum.

Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i en forskningsetikkommitté, sa tidigare i dag att han inte förstår varför KS utreder sig själva.

– Det är bara snuskigt att de ska utreda sig själva, det liknar ju ingenting, sa han till TT.

”De måste avgå”

Nu tycker han att det är positivt att KS tänkt om, men tycker att både Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset bör utredas i sin helhet.

– De här två enheterna är ju ihopkopplade. En opartisk utredning av helheten tycker jag måste ske. Men här är det bråttom om man ska återupprätta förtroendet för Karolinska. De ansvariga – ledningen, styrelsen – ska självklart avgå, säger han i Aktuellt.

Se SVT:s dokumentärserie om Paolo Macchiarini – ”Experimenten: Stjärnkirurgen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet