Kubansk flyktingkris eskalerar

Uppdaterad
Publicerad
Det politiska tövädret mellan USA och Kuba har lett till en kubansk flyktingström genom Centralamerika som ansträngt relationerna mellan länderna där. Nu varnar Röda korset för de humanitära följderna.

I gränsstaden Paso Canoas hade antalet som väntar på att få resa in från Panama till Costa Rica på julafton stigit till över 600. Tillfälliga härbärgen räcker inte längre till.

– Om inte Costa Rica ger visum till de strandsatta i Paso Canoas så måste vi göra oss redo, säger Victor Hall vid Röda korset i Panama.

Han tillägger att ytterligare ett par tusen kubaner uppges vara på väg till gränsen, och varnar för att läget hotar att ”eskalera utom kontroll”.

Många fast i Costa Rica

Samtidigt väntar mellan 5.000 och 7.000 i Costa Rica vid gränsen till Nicaragua, som sedan mitten av november vägrat dem genomresa. Costa Rica har vädjat till andra länder i Centralamerika att låta kubanerna passera. När inte detta hörsammats har Costa Rica slutat att utfärda visum till kubaner och hotar att deportera dem som redan finns i landet tillbaka till Kuba.

Allt fler försöker fly Kuba av rädsla för att närmandet mellan Havanna och Washington ska betyda att USA överger policyn att låta alla kubaner som når amerikansk mark få stanna.

Fler väljer också landvägen genom Centralamerika och Mexiko hellre än att försöka korsa Floridasundet i båt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer