Kungaparet kommer inte när Norge firar 200-årsjubileum för sin grundlag. Foto: Karl Melander/TT

Kungaparet firar inte med norrmännen

Publicerad

När 200–årsminnet av den norska grundlagen firas 17 maj i år kommer det svenska kungaparet inte att närvara. Vilket fått kritiska röster att höjas i Norge.

– De borde vara med och glädjas med norrmännen, säger historieprofessorn Ole Kristian Grimnes.

Den danska drottningen Margrethe och hennes make prins Henrik kommer däremot att dela i firandet. Både det svenska och det danska hovet har fått inbjudningar, enligt NRK.

Ole Kristian Grimnes säger till NRK att han tycker det är olyckligt om det svenska kungaparet inte närvarar.

– Det var ju på sätt och vis tack vare Bernadotterna som vi fick en grundlag, säger han och tycker att det svenska kungparet borde ändra sig.

Tor Bomann–Larsen, som skrivit flera böcker om kungligheter, säger till NRK att de svenska kungligheterna ”kanske inte tänkt igenom historien så noga”.

– Det är nog bäst att de kommer – för fredens skull, säger han med viss ironi.

Annika Sönnerberg, tillförordnad informationschef vid svenska hovet, säger till SVT att anledningen till att kungaparet inte kommer till jubileet i Norge är att ”kungen inte besöker andra länder med anledning av deras nationaldagar och högtidsdagar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer