Kungaparet befinner sig på Stenhammars slott sedan en tid tillbaka, enligt kungahusets hemsida. De håller videokonferenser med hovets personal. Foto: Kungl Hovstaterna

Hovet: ”Kungaparet på Stenhammar men inte i karantän”

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl-Gustaf och drottning Silvia bor tills vidare i Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. De träffar inte sina barnbarn, annat än via digitala kanaler, och jobbar hemifrån.
– Alla är friska och de är inte i karantän, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det svenska kungaparet bor nu på godset Stenhammar sedan en tid tillbaka. Kungen, 73, tillhör riskgruppen och har särskilt skydd som landets statschef. Drottningen fyllde 76 i december, och paret sköter sina uppdrag via telefon- eller videolänk.

– Kungaparet tillhör riskgruppen eftersom de är 70-plussare. Hovet följer myndigheternas riktlinjer och för att minimera risken för smitta arbetar de hemifrån, säger informationschef Margareta Thorgren till SVT Nyheter.

Inga provtagningar

Ingen av medlemmarna i kungafamiljen har testats för corona.

– Bara människor med symptom testas i Sverige. Vi följer de riktlinjerna. Det gäller även prinsessan Estelles skolgång. Så länge skolan är öppen går eleverna dit, säger Thorgren.

Kronprinsessan och Prins Daniel kontaktar organisationer och företag via videosamtal från Haga slott. De vill informera sig om läget för de berörda av coronakrisen. Foto: Kungl Hovstaterna

Kronprinsessan och prins Daniel håller sig informerade från sin bostad på Haga slott via videolänk och andra kanaler om coronakrisens utveckling. Många möten och besök är inställda eller framflyttade. I dag besöker de KTH, Kungliga tekniska högskolan, om ett coronarelaterat forskningsprojekt.

Hålls separerade

Kungen och kronprinsessan hålls åtskilda. Kronprinsessan som är tronföljare deltog därför inte i den extra konselj som hölls nyligen där kungen höll ett tal till folket. De har inte varit på utlandsresor i riskområden den senaste tiden och behöver därför inte heller vara i karantän.

– De reser aldrig tillsammans i vanliga fall heller. De har ett mycket bra samarbete om sina officiella uppdrag, säger Margareta Thorgren.

Stenhammars gods och slott utanför Flen i Sörmland ägs av staten och hyrs av kungen sedan 1965. Slottet renoverades 2013. Foto: Stenhammarsgods

Sedan Stenhammars slott helrenoverades 2013 har kungaparet tillbringat mer tid där. Hovet vill inte kommentera om det har med nya säkerhetsföreskrifter att göra. Hovets nya regler innebär att kungaparets möten med andra människor minimeras, det gäller även minskad kontakt med övriga familjemedlemmar.

– Kungen har en viktig uppgift att stötta och se de människor i samhällsviktiga funktioner som kämpar mot coronasmittan, säger Margereta Thorgren till SVT Nyheter.

På Stenhammars egendom bedrivs jord- och skogsbruk, ekologisk grovfoderproduktion för godsets nötkreatur och avel av tjurar i samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kungen arrenderar Stenhammar sedan 1965. Godset består av slottet med en boyta på 1400 kvadratmeter, 150 byggnader och 2. 200 hektar mark. En omfattande renovering gjordes 2013.

SVT:s granskning visade att staten betalade drygt nio miljoner till renoveringen av Stenhammar – genom statens fastighetsverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet