Kungaparet kritiseras för sina sjalar

Uppdaterad
Publicerad

Kungaparet får skarp kritik efter sitt besök i Härnösand i går då kungen och drottningen fick två palestinasjalar som de hängde runt halsen. På sjalarna fanns en arabisk text som uppges kunna betyda ”Vår Aqsa och inte deras tempel”, skriver Sundsvalls Tidning.

Texten syftar på al-Aqsa-moskén som ligger på Tempelberget i Jerusalem i Israel. Moskén är den tredje viktigaste inom islam och upprättades efter muslimernas erövring av staden år 683. Samtidigt är Tempelberget en helig plats inom judendomen.

”Oacceptabelt”

– Jag vill påstå att det är en politisk markering mot den israeliska närvaron runt omkring Jerusalem. Budskapet på sjalarna är oacceptabelt för kungaparet som är neutrala och opartiska symboler, säger Lisa Abramowicz från föreningen Svensk Israelinformation till tidningen.

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet, tycker att det rör sig om ett politiskt ställningstagande.

– Statschefen ska ju överhuvudtaget inte yttra sig politiskt. Jag är nästan säker på att det kommer att leda till någon form av israelisk protest, säger han till aftonbladet.se.

”Känns överdrivet”

Palestinasjalarna runt kungaparets halsar var inget politiskt ställningstagande. Det är Bertil Ternert, informationschef vid hovet, tydlig med. Han är med på resan, som är en del av kungens jubileumsresa för att fira 40 år som statschef.

– Allt känns väldigt överdrivet, säger Bertil Ternert till TT.

Ternert berättar att det var när kungen och drottningen besökte Murberget i Härnösand som de fick palestinasjalarna.

– Det är många blommor och presenter som överlämnas till kungaparet. I det här fallet lade man sjalarna runt halsen på kungen och drottningen så de hade inget alternativ. Sen hade de på sig dem en kortare stund.

– Jag uppfattade det som om kungaparet inte hade en chans att sätta sig in i varken syfte eller bakgrund utan de fick helt plötsligt dessa sjalar överlämnade genom att man lade dem direkt runt halsen på dem, säger Bertil Ternert.

Israels ambassad har uppmärksammat händelsen.

– Vi följer det här, men har inga kommentarer för tillfället, säger Karolina Strid, pressekreterare vid ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer