Carl XVI Gustaf Foto: TT

Kungen: ”Jag abdikerar inte”

Publicerad

Kungen har inga planer på att göra som flera av sina europeiska kollegor och lämna sin post i förtid, berättar han i en intervju i franska tidningen Le Figaro inför statsbesöket i Frankrike i dag.

– Jag tror fortfarande att jag har saker att bidra med till mina medborgare – alltså kommer jag att fortsätta att arbeta för svenskarna. Bernadotterna brukar inte abdikera! fastslår kungen.

Beatrix av Nederländerna, Albert II av Belgien och Juan Carlos av Spanien har under de senaste åren samtliga lämnat över till nästa generation.

– Jag har fortfarande det engagemang och den energi som gör att jag kan uppfylla mina plikter som statschef, säger dock kung Carl XVI Gustaf till Le Figaro.

Träffar Zlatan

Vid statsbesöket kommer kungaparet även att träffa Zlatan Ibrahimovic på PSG:s arena Parc de Princes. Där ska man  få veta mer om Fondation PSG – det arbete som klubben Paris St-Germain drog igång redan år 2000 för att stödja ungdomar och socialt arbete i några av stadens tuffaste områden. 

Klubbägaren Nasser al-Khelaïfi har sedan han tog över 2011 tredubblat stödet till insatsen.

”Vi vill ta vårt medborgerliga ansvar genom utbildning och engagemang för att ge en framtidschans åt ungdomar som inte ofta har annat än idrotten att blomstra i”, säger qatariern på klubbens webbplats.

Statsbesöket i Frankrike 2-4 december

Visa

 * I delegationen ingår, förutom kungaparet, statsråden Ylva Johansson (S), Mikael Damberg (S) och Ibrahim Baylan (S), Business Swedens vd Ylva Berg samt en rad företagsledare, bland andra Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, och Leif Johansson, ordförande i Ericsson och Astra Zeneca.

 * Frankrikes president François Hollande är värd för besöket och bjuder till middag i Elyséepalatset. Kungaparet kommer att ge en svarsbankett.

 * En rad besök är inbokade, till exempel på franska parlamentet, Fondation PSG, kulturhuset Le Centquatre och Svenska skolan. I Toulouse besöks flygtillverkaren Airbus och rymdmyndigheten CNES. Där blir det också möte med Jean Tirole, nyutnämnd fransk Nobelpristagare i ekonomi.

 * Svensk kultur lyfts fram, exempelvis genom en ljusinstallation i Jardin du Palais Royal. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer