Kungen: ”Kan ni inte hålla er till sanningen?”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att skattebetalarna betalat för kungens renovering av slottet Stenhammar. Falska uppgifter, säger kungen, och svär inför öppen kamera när SVT konfronterar honom.

Bilden som växt fram efter SVT:s granskning visar att slottet Stenhammar, som kungen arrenderar för 1.000 kronor om året, renoverats med hjälp av skattebetalarnas pengar – via fastighetsverket. En jurist bekräftar för SVT att det, enligt testamentet, inte ska gå till på det sättet, utan att kungen ska betala renoveringarna ur egen ficka.

Men när SVT:s reporter träffar kungen på Stenhammars slott förnekar han att ett fel ska ha begåtts.

Kungen och Stenhammar

– Då får du väl tala med de juristerna en gång till, säger han.

När reportern återigen konfonterar kungen med att 9 miljoner av renoveringens kostnader kommer ifrån skattebetalarna avbryter han plötsligt samtalet.

– Nu pratar vi inte mer om detta, okej?

Kungen: ”Ah fan”

Sedan gör han ett utfall och anklagar SVT för att komma med falska uppgifter.

– Kan ni inte hålla er till sanningen någon gång? Ah fan, säger kungen, inför öppen kamera. Sedan går han iväg.

När kameran stängts av fortsätter anklagelserna mot SVT om ”förfalskningar” och ”falska uppgifter”.

De kontroller som SVT gjort med hovet och Statens fastighetsverk visar att uppgifterna om att staten betalat en del av renoveringen stämmer och att det i stället är kungen som sagt saker som inte stämmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet